Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kamikázetámadás az amerikai külügyminiszter afganisztáni látogatása idején

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 27. 16:10

Hét öngyilkos merénylő halt meg március 26-án, kedd hajnalban a kelet-afganisztáni Dzsalálábád egy rendőrségi épületegyüttese elleni rajtaütésben. A támadókkal vívott harcban életét vesztette öt rendőr is – közölték a rendfenntartó erők.

A John Kerry amerikai külügyminiszter afganisztáni látogatása idején elkövetett akciót a tálib lázadók egy SMS-üzenetben magukra vállalták. Az üzenetben azt állították, hogy egy rendőrakadémiát vettek célba, amelyben „300 újonc kiképzése zajlik külföldi és izraeli tanácsadók részvételével". Egy név nélkül nyilatkozó rendőri forrás szerint a célpont a gyors reagálású rendőri erők laktanyája volt.

Az első támadó helyi idő szerint hajnali fél ötkor a levegőbe repítette az általa vezetett, robbanóanyaggal megrakott autót, s ezzel utat nyitott két társa előtt. Ők behatoltak a támaszpontra, és már ott léptették működésbe a testükre erősített robbanó szerkezetet. További négy kamikázét agyonlőttek a támadókkal tűzharcot vívó rendőrök.

Az összecsapás azóta véget ért, a sebesülteket – akik között hat civil is van – kórházba szállították.

A Kabultól 160 kilométerre keletre fekvő Dzsalálábádban (Nangarhar tartomány székhelye), Kelet-Afganisztán legjelentősebb városában évente több nagy merényletet is végrehajtanak a tálib lázadók. Február végén egy kamikáze a titkosszolgálatok központja előtt robbantotta fel magát, két ügynököt rántva a halálba magával. 2012-ben a város haditámaszpontnak is helyet adó repülőterét két támadás érte.

A tálib lázadók, akik Afganisztán keleti és déli tartományaiban jelentős befolyással bírnak, 11 éve folytatnak gerillaharcot az afgán biztonsági erők és a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) ellen. A nemzetközi erők zömének 2014 végére tervezett kivonulásának közeledtével azonban változtattak taktikájukon: most már nem annyira a gyenge kabuli kormányt támogató NATO-katonákat veszik célba, mint az ország ellenőrzését két éven belül átvevő afgán biztonsági erőket.

Az elmúlt évben mintegy 3000 afgán rendőrt és katonát öltek meg támadásaikban, közel annyit, mint amennyi katonát a Kabullal szövetséges külföldi erők a háború eddigi 11 éve alatt összesen vesztettek.