Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony idejére felfüggesztik a genfi tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 23. 15:07

Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője abban egyezett meg december 22-én, vasárnap, hogy az ünnepek idejére felfüggesztik a hetek óta zajló szakértői szintű tárgyalásokat.

A felek csütörtök óta Genfben folytatnak az egyeztetéseket, hogy kidolgozzák a Teherán atomprogramjáról szóló, november végi genfi átmeneti megállapodás végrehajtásának technikai részleteit.

Az ISNA iráni hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni diplomácia vezetője telefonon beszélt Ashtonnal, és abban állapodtak meg, hogy karácsony idejére felfüggesztik a Genfben zajló tárgyalásokat. További részleteket nem közölt az iráni sajtó.

A telefonbeszélgetés tényét Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes jelentette be, hozzátéve, hogy „jelentős nézetkülönbségeket fognak megvitatni a genfi megállapodással kapcsolatban".

Zarif vasárnap Teheránban azt mondta, hogy „nem egyszerűek" a tárgyalások, szerinte „lassan haladnak", s felszólította a feleket, hogy „kerüljék az olyan, problémás ügyeket, amelyek megnehezítik a munkát".

A csütörtökön újrakezdett tárgyalások vasárnap is folytatódtak Genfben.

Az iráni küldöttség december 13-án megszakította az akkor még Bécsben folyó egyeztetéseket, miután a washingtoni kormányzat újabb kéttucatnyi vállalatot és magánszemélyt tett feketelistára a Teherán elleni gazdasági szankciók megsértése miatt. Irán szerint a lépés ellentmond a genfi megállapodás szellemének, amely előirányozta, hogy bizonyos szankciók enyhítéséért cserébe Irán lemond nukleáris tevékenységének központi elemeiről.

A Nyugat azzal gyanúsítja Teheránt, hogy békésnek nevezett atomprogramjának örve alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Irán tagadja ezt.