Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai újabb feltételeket szab

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 26. 20:23

Hamid Karzai afgán elnök újabb feltételeket próbált szabni az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági szerződés aláírásához – tudatta november 25-én, hétfőn a Fehér Ház, Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó kabuli tárgyalásairól beszámolva.

A washingtoni közlemény szerint Hamid Karzai kifejtette Rice-nak, ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy az utódjáról döntő jövő áprilisi elnökválasztásig nem írja alá a megállapodást. Susan Rice válasza szerint ez azzal járhat, hogy az Egyesült Államok 2014 után teljesen kivonja haderejét a dél-ázsiai országból.

Karzai korábban is hangoztatta kifogásait a szerződéssel kapcsolatban, amely lehetővé tenné, hogy több ezer amerikai katona a jövő év elteltével is Afganisztánban maradhasson.

Az afgán törzsi tanács, a loja dzsirga vasárnap elfogadta a megállapodást, és felszólította az elnököt, hogy még idén hirdesse ki. Karzai azonban azt hangoztatta, előbb meg kell bizonyosodnia arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az afganisztáni béke megteremtése mellett.

Szóvivője hétfőn Kabulban azt mondta, az afgán elnök azt akarja, hogy az Egyesült Államok állítson le minden, civil otthon elleni akciót, és engedje haza a guantánamói börtöntáborban tartott afgán állampolgárokat, még mielőtt aláírja a dokumentumot.

Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki háromnapos látogatást tett az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatoknál, a Fehér Ház szerint azt mondta Karzainak, „nem járható út", hogy az elnökválasztás utánra halassza a biztonsági megállapodás aláírását.

„Ez megfosztaná az Egyesült Államokat és a NATO-t attól a tisztánlátástól, amely a 2014 utáni esetleges katonai jelenlét megtervezéséhez szükséges" – mondta. Ha az aláírás halasztást szenved, „az Egyesült Államok kénytelen lesz azzal számolni (…), hogy amerikai és NATO-csapatok már nem lesznek jelen Afganisztánban" – tett hozzá.