Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erő, kitartás, profizmus

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2013. november 26. 21:37

Novakovics Gábor törzsőrmester, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2. légvédelmi rakétaosztályának informatikai beosztottja november 1-jén világbajnoki címet szerzett Prágában az erőemelő világbajnokságon, a felhúzó versenyszámban. Vele beszélgettünk.

1595963464
Novakovics Gábor a felhúzó versenyszámban



Mikor kezdtél el a súlyemeléssel foglalkozni?

Egész életemben fontos szerepet játszott a sport, a mozgás, mindig is örökmozgó gyereknek tartottak. Először – mint talán mindenki – én is a futballpályán rúgtam a bőrt a többi gyerekkel együtt. A súlyokkal, a súlyzós edzéssel a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnáziumban találkoztam először. Ez a sport akkoriban még komolytalan próbálkozás volt a részemről, mert nem ismertem sem az edzésmódszereket, sem a gyakorlatok kivitelezési módját.

Mi változott később? Hogyan jutottál el a versenyzésig?

2007-ben Szentendrén, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában visszatértem az edzőterembe, akkor már konkrét céllal. Nagy álmom az volt, hogy izomtömeget növeljek és alakot formáljak. Ki ne látta volna Arnold Schwarzenegger filmjeit? Ki ne szeretne jól kinézni? Engem akkor ez inspirált. Sajnos, az összes szakmai segítségem egy könyv volt, és nem rendelkeztem semmiféle tapasztalattal sem, de edzettem elszántan. Fél év után már jöttek az eredmények: a felvételikor körülbelül 65 kilót nyomtam, az avatáskor már 77 kiló voltam! Nem csak a súlyom növekedett, hanem az erőm is: az iskolában rendezett fekvenyomó versenyen – életem első versenyén – a harmadik helyet szereztem meg.

1595963465

Novakovics Gábor törzsőrmester világbajnoki címet szerzett Prágában, az erőemelő világbajnokságon

Az iskola után hol folytattad tovább a súlyemelést?

Győri szolgálatom mellett sem adtam fel az edzést. Mosonmagyaróvár legjobban felszerelt edzőtermébe váltottam bérletet, itt ismerkedtem meg a versenyzéssel. Az egyik házi fekvenyomó  bajnokságon első helyezést értem el, ekkor kérdezte meg Freimann Sándor edző, teremtulajdonos, hogy mit szólnék a komolyabb versenyekhez. A válaszom azonnal igen volt, hiszen szeretem a kihívásokat.

Mikor kezdtél az erőemeléssel foglalkozni? Mit is jelent ez valójában?

A számomra addig ismeretlen erőemeléssel ekkor ismerkedtem meg. Ez egy három fogásból álló versenyszám, aminek a részei a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás gyakorlatok. Első erőemelő versenyem 2010. augusztus 29-én Szeghalom városában volt, ahol a második helyet szereztem egy országos szintű versenyen. Egy évvel később sok-sok edzéssel már magyar bajnok voltam.

Milyen eredményeket értél el eddig?

Több tehetségkutató versenyt is nyertem, illetve dobogós helyezést értem el.
2011-ben magasabb szintre értem, már nemzetközi szinten indultam egy világkupa rendezvényen, ahol a junior korosztályban, a 100 kilogramm alatti súlycsoportban az első helyet, abszolútban pedig a harmadik  helyet szereztem.
2012 májusában a szlovéniai Bledben rendezték meg az erőemelő Európa-bajnokság. Nagyon kemény felkészülés után sikerült a dobogó legfelső fokára állnom és Európa-bajnoki címet szereznem.
2012 végén a kétévente megrendezendő ATLAS nemzetközi felhúzó gálán a kor- és súlycsoportomban az első helyet, míg abszolútban a harmadik helyet szereztem meg. Idén  november 1-jén Prágában rendezték meg az erőemelő világbajnokságot, amelyre felhúzás versenyszámba neveztem. 270 kilogrammot teljesítettem, amelynek köszönhetően megszereztem a világbajnoki címet.

1595963465

Novakovics Gábor: a súlyzós edzéseket ajánlom mindenkinek, aki formálni szeretné testét

Hogyan készülsz egy-egy komolyabb megmérettetésre?

A versenyeket több hónapos alapozó edzés, illetve 8-10 hetes nagysúlyos versenyfelkészülés előzi meg. A tudatos táplálkozás, a kidolgozott edzésterv és a mentális felkészülés mind-mind fontos része a sikernek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik hozzád hasonlóan ezt a sportágat választják?

A kezdő sportolóknak – függetlenül a sportágtól – azt tanácsolom, hogy mindig tűzzenek ki maguk elé valamiféle célt, ne féljenek kérdezni tapasztaltabb emberektől.
A súlyzós edzéseket pedig ajánlom mindenkinek, aki formálni szeretné testét, izomtömeget növelne, fogyni vágyna, esetleg versenyezne. Nincs jobb módszer a fenn említett célok eléréséhez.

Fotó: raketaezred.hu