Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák felügyelik a kórházakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 19. 21:42

Katonák vették át a kórházak és a gyógyszerraktárak felügyeletét Hondurasban a zavartalan gyógyszerellátás biztosítása érdekében, miután a helyi társadalombiztosítási intézet működését egy nemrég kirobbant sikkasztási botrány bénította meg.

Juan Orlando Hernández hondurasi elnök helyi idő szerint szerdán azt mondta, a hadsereg leltárt készít a gyógyszerkészletről, hogy kiderüljön, milyen orvosságokból van hiány. Ezután a katonák megkeresik azokat a magáncégeket, amelyek biztosítani tudják a megfelelő árakat, minőséget és elosztást.

Hernández megjegyezte, ez a terv lehetővé teszi, hogy felszámolják „azokat a maffiacsoportokat, amelyek a gyógyszerek raktározását, elosztását, szállítását és eladását ellenőrizték".

A sikkasztási botrány 120 millió dolláros (mintegy 33 milliárd forint) kárt okozott a hondurasi társadalombiztosítási intézetnek.

Az AP amerikai hírügynökség rámutat arra, hogy ennek a pénznek egy része kormányzati politikai kampányok – beleértve Hernández pártjának kampányát – finanszírozását szolgálta.