Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stoltenberg: a varsói NATO-csúcs kulcstémája a megváltozott biztonsági környezethez való alkalmazkodás lesz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 19. 20:39

A NATO-nak reagálnia kell biztonsági környezete megváltozására, az ehhez való alkalmazkodás a jövő évi varsói NATO-csúcstalálkozó egyik kulcstémája lesz – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára június 18-án, csütörtökön Varsóban a Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel tartott tárgyalásait követő közös sajtóértekezleten.

A norvég politikus lengyelországi látogatása a NATO gyorsreagálású egységének első, Noble Jump (Nemes Ugrás) fedőnevű hadgyakorlatával függ össze. Stoltenberg szerdán és csütörtökön megszemlélte a délnyugat-lengyelországi Zagan és Swietoszów gyakorlóterén múlt keddtől e hét péntekig zajló hadgyakorlatot. A NATO-főtitkár szerint a Noble Jump bebizonyította, hogy a NATO „képes minden fenyegetés elől megvédeni összes tagállamát, köztük Lengyelországot is".

Stoltenberg korábban a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy főként a katonai szövetség déli határain túli államok, de Oroszország is egyre nagyobb biztonsági kihívást jelentenek.
Komorowski elmondta, hogy a varsói csúcs előtt a NATO-nak „az eddigieknél becsvágyóbb feladatokat kell megfogalmaznia", mivel úgy tűnik, a szövetség biztonsági környezetének megváltozása nem átmeneti, hanem tartós jelenség. Ez a NATO-tól egy új stratégia kidolgozását követeli meg, amelyet Komorowski szerint már a varsói csúcson el kellene fogadni.

A leköszönő lengyel elnök hangsúlyozta: Lengyelország a többi tagállammal együtt kifejtett „közös erőfeszítés révén" állandóvá szeretné tenni a NATO jelenleg rotációs katonai jelenlétét az országban.

A NATO varsói csúcstalálkozóját 2016. július 8-9-én tartják. Az ezzel kapcsolatos ügyekről Stoltenberg csütörtök délután Andrzej Duda megválasztott elnökkel is tárgyal.