Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában tárgyaltak a V4 országok vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. június 19. 19:49

A Visegrádi Együttműködés országainak éves, vezérkar főnöki szintű találkozóját rendezték meg június 18-19-én, a szlovákiai Ótátrafüreden. Jelenleg Szlovákia a V4 együttműködés elnöke.

A találkozó első napján a magyar delegációt dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök helyettes vezette, majd a második napon dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnök csatlakozott a magyar delegációhoz. Az eseményen a szlovák, a magyar, a cseh és a lengyel vezérkar főnökök mellett, meghívott vendégként Viktor Mikolajovics Muzsenko vezérezredes, ukrán vezérkar főnök is részt vett.

A találkozó külön apropóját a V4 elnökség átadása jelentette: Csehország vette át Szlovákiától a tagországok elnöki feladatait.

1595995903

Magyarország számára a visegrádi országok közötti védelmi együttműködés elmélyítése az egyik leghangsúlyosabb célkitűzés, amely a legmagasabb politikai szint támogatását is élvezi. A V4 védelmi együttműködés Akciótervét a védelmi miniszterek áprilisi találkozójuk során már jóváhagyták, amellyel a korábban – múlt év márciusban – a magyar elnökség alatt aláírt Hosszú Távú Vízió végrehajtását segítik elő.

További fontos témaként jelentkezett a V4 Kiképzési és Gyakorlati Stratégia amely részletesen szabályozza a V4 országok közös gyakorlatainak és kiképzéseinek kereteit, illetve a 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó kiképzési lehetőségek középtávú tervezését.

A tagországok közös légtérvédelemének megvalósíthatósága a szlovák elnökség prioritásai között szerepelt, és középtávú célként a határokon átívelő légtérvédelmi feladatokról szóló bilaterális egyezmények regionális szintre emelését jelölték meg. Szlovák javaslatra védelempolitikai igazgatói szinten egyetértés alakult ki arról, hogy az ezirányú légtérvédelmi tevékenységek alapját bilaterális szerződésekkel teremtsék meg a tagországok között és később ezek képezzék az együttműködés alapját.

1595995903

Az ukrajnai válság negatívan hat régiónk biztonsági környezetére. A V4 tagországok december eleji miniszterelnöki találkozójukon kiadott nyilatkozatukban kiálltak a térség stabilitása mellett, és szükségesnek tartották a NATO Készenléti Akciótervének végrehajtásában történő szoros visegrádi együttműködést. Ennek részét képezi a V4-es EU harccsoport őszi lengyelországi gyakorlata is, amely a NATO nagy láthatóságú Trident Juncture gyakorlatához kapcsolva a visegrádi országok szövetségi szolidaritását is demonstrálja.

A 2016 első félévére felálló EU harccsoport továbbra is a katonai együttműködésünk egyik mozgatórugója, leglátványosabb eleme, amelynek előkészületei az ütemterv szerint haladnak. Ehhez az ütemtervhez illeszkedik a harccsoport felállításával kapcsolatos Technikai Megállapodás is, amelyet a tagországok vezérkar főnökei ezen a találkozón írtak alá.

A jövőbeni együttműködés vonatkozásában a következő évet meghatározó cseh elnökség programjában ambiciózusan jelöli meg a célokat és jól méri fel a prioritást élvező területeket, ezért várhatóan megfelelő alapot fog adni ahhoz, hogy a szlovák elnökség alatt megkezdett feladatokat továbbvigye. Mindemellett, hazánk számára fontos, hogy a cseh elnökség is nagy hangsúlyt fektet az állandó moduláris erő létrehozására, valamint a nemzeti védelmi tervek és beszerzések V4 körben történő összehangolására és a közös légtérvédelem elősegítésére.

1595995903

Fotó: Honvéd Vezérkar