Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat vezényel Bulgária a török és a görög határra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 15. 14:27

Szeretnék visszatartani a délkeleti határokon keresztül illegálisan érkező menekülteket, az indoklás szerint ezért küld Bulgária háromszáz katonát törökországi és görögországi határaira – közölte április 14-én, csütörtökön a bolgár védelmi minisztérium.

Nikolaj Nencsev miniszter azt mondta: a határ megerősítésének elsődleges oka az észak-görögországi menekülttáborokban az utóbbi időben kialakult feszültség. Hangsúlyozta, hogy Bulgáriában nincs most rendkívüli helyzet.

A kelet-európai ország vezetői attól tartanak, hogy a menekültválság nyugat-balkáni útvonalának lezárása után Bulgáriába tevődne át a Nyugat-Európába tartó migránsok útja. Márciusban Rumjana Bacsvarova bolgár miniszterelnök-helyettes azt mondta: minden szükséges lépést megtesznek ennek megakadályozására.

Az Európai Unió külső határának számító, 270 kilométer hosszú bolgár-török határt összesen 90 kilométeren keresztül határkerítések védik. Szófia tájékoztatása szerint a határkerítéseket az év közepéig további 70 kilométerrel hosszabbítják meg.

A bolgár hadsereg és rendőrség márciusi hadgyakorlata után négyszáz katonát helyeztek a görög határra, és további ötszáz ember áll bevetésre készen.

Szófia fontolóra vette, hogy görögországi határán is kerítést emeljen, ha ott sok menekült kezdene Bulgáriába áramlani.

A görög-macedón határnál előző nap ismét könnygázt vetett be a macedón rendőrség a határt megrohamozó migránsok feloszlatására, akik azt követelték, hogy nyissák meg a határt Macedónia felé. Szerdán ismét migránsok százai hagyták el a görög-macedón határnál, Idomeni közelében és az athéni kikötővárosban, Pireuszban kialakult menekülttáborokat. Pireuszban most körülbelül 3800 ember, míg Idomeninél több mint 11 ezren tartózkodnak.