Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kedves, halkszavú tanár felel az egyetemi tömegmészárlásért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 6. 16:35

A kenyai hatóságok szerint az egyetemi tanárból Szomáliában rettegett terroristává vált Mohamed Mohamud volt az értelmi szerője annak a támadásnak, amelyben 148 ember vesztette életét csütörtökön Garissa városában.


Április 2-án öt álarcot viselő terrorista támadta meg a szomáli határtól nem messze fekvő Garissa város egyetemét. Tizenöt emberrel azonnal végeztek, a bent lévőket pedig túszul ejtették. A terroristák és a kenyai hadsereg kivezényelt egységeinek a tűzpárbajában végül 148 ember vesztette életét.

A merényletért egy al-Kaidához közeli terrorista szervezet, az al-Shabaab vállalta a felelősséget, azt állítva, az akció egyetemi mészárlás megtorlás volt Kenya szomáli jelenlétéért és a kenyai muszlimok üldözéséért.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a támadás értelmi szerzője Mohamed Mohamud nevű al-Shabaab-parancsnok, aki a radikalizálódásáig éppen Garissában volt egyetemi tanár volt. A visszaemlékezések szerint kedves, halkszavú férfit több korábbi merénylet miatt is körözik. Kézre kerítéséért 220 ezer dollárt, vagyis 60 millió forintnak megfelelő összeget ajánlottak fel – írja az AFP.

A francia hírügynökség egyik tudósítója találkozott vele Szomália fővárosában, Mogadishuban még 2008-ban és aztán 2009-ben is. A férfi akkor már a szervezet egyik jól ismert parancsnoka volt.

Mohamud kenyai állampolgár, de a családja szomáli, akárcsak más kétmillió kenyainak. Bár csak az akció elméleti kidolgozásában vett részt, fizikailag nem volt jelen a támadásnál, a túlélők szerint az öt terrorista szuahéliül beszélt, így akár kenyaiak is lehettek.