Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kémkedésért ítélték halálra őket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 9. 16:35

Egy egyiptomi bíróság kémkedésért halálra ítélt hat embert Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök perében. A betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz köthető embereket azzal vádolták, hogy titkos iratokat szivárogtattak ki Katarnak – közölte a Nile TV egyiptomi televízió. 

A perben, amelyben a volt iszlamista elnököt és a Muzulmán Testvériség további négy prominens tagját is kémkedéssel vádolják, június 18-án várható a végleges ítélethirdetés. Ugyanekkor kerülhet majd sor a most elítéltek végleges ítélethirdetésére, mivel az ország előírásai szerint csak a legfőbb vallási méltóság, az egyiptomi főmufti véleményezése után véglegesítik a halálbüntetéseket.

A szombaton elítélt hat emberből ketten a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtévének dolgoztak, egyikük pedig jordániai újságíró. Őket távollétükben ítélte el a bíróság, de még fellebbezhetnek.

Az ügyészség vádjai szerint Murszi és tíz társa nemzetbiztonsági titkokat tartalmazó iratokból szivárogtattak ki Katarnak, s a dokumentumokat több millió dollárért értékesíteni akarták.

Murszit magát tavaly májusban már halálra ítélték abban a perben, amelyet azzal a váddal indítottak ellene, hogy „külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. Utóbbi felkelés során űzték el hatalmából Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi elnököt. Murszi mellett 106 embert ítéltek akkor halálra.

Murszit és a vádlottak közül nyolc embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy másik bíróság azzal a váddal, hogy külföldi fegyveres csoportokkal, így a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah radikális szervezetekkel működött együtt Egyiptom nemzetbiztonsága ellenében. Egy harmadik bíróság húszéves börtönbüntetést szabott ki a volt egyiptomi elnökre, amiért 2012 decemberében Murszi támogatói és ellenzői között az elnöki palota előtt történt összecsapások során tízen életüket vesztették.

hirdetés
Mohamed Murszi 2013-as elmozdítása után betiltották és terrorszervezetnek nyilvánították a Muzulmán Testvériséget.

A hatalomváltást Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg akkori főparancsnoka, jelenlegi elnök hajtotta végre. Ezt követően a Muzulmán Testvériség több száz tagját ítélték halálra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre.