Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenyai terrorakció: az EP katonai kiképző missziót sürget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 1. 7:55

Katonai kiképzőmisszió felállítását, valamint a kenyai fegyveres erők felszerelésekkel való támogatását szorgalmazza április 30-án, csütörtökön elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP) a szomáliai szélsőséges al-Shabaab iszlamista szervezet terjeszkedésének megfékezése érdekében.

Az állásfoglalás értelmében az EU-nak prioritásként kellene kezelnie a keresztényüldözés kérdését, miután április elején a kenyai Garissa egyetemén terroristák 147 keresztény hallgatót öltek meg és 79 további embert megsebesítettek.
A határozatot nagy többséggel, 578 igen szavazattal fogadta el a 751 fős Európai Parlament.

Az állásfoglalás szerint „sajnálatos", hogy a kenyai hatóságok nem tudtak időben reagálni a terrorakcióra. Emellett a képviselők azt is sürgetik, hogy az EU az Afrikai Unióval együttműködve pénzzel is segítse az ország és a régió stabilitását és békéjét.
Az EP-határozat a keresztény közösségek mellett a többi üldözött vallási kisebbség melletti kiállást is sürgeti, együttműködésben az egyházakkal és más vallási szervezetekkel.

„A garissai támadók kiválasztották a keresztény diákokat, az al-Shabaab pedig nyíltan háborút visel a keresztények ellen. A keresztények a világ leginkább üldözött vallási közössége, évente 150 ezer embert ölnek meg közülük, a támadások száma pedig rettentően megnövekedett az elmúlt hónapokban" – áll az EP közleményében.

A határozat az iszlám vezetőit is arra kéri, hogy minden terrortámadást ítéljenek el, valamint a kenyai kormányt is felszólítja, hogy ne vonjon párhuzamot az al-Shabaab és a muszlimok között, csak az elkövetőket vegye célba, ne egy szélesebb etnikai vagy vallási közösséget. Az állásfoglalás egyúttal elutasítja az iszlám félreértelmezését, amely szerint az legitimálná a keresztények kiirtását.