Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresztények elleni támadássorozat történt Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 9. 16:15

Robbantásos merényletsorozat történt április 9-én, vasárnap Egyiptomban.

Először egy pokolgép robbant egy kopt templomban, majd robbanás történt a rendőrség közelében és egy másik egyiptomi keresztény templomnál is Alexandriában. A legfrissebb értesülések szerint legalább harmincheten meghaltak, további 100 ember pedig megsebesült. A hatóság ezek után átvizsgálta az ország keresztény templomait és több bombát is hatástalanítottak.

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Az egyházfő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból.
A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

Néhány órával korábban, nem sokkal tíz óra előtt a tantai Szent György-templomban történt robbantás, itt legalább 26 ember halt meg és hetvenegyen megsebesültek.
Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió és az egyiptomi állami televízió értesülései szerint a robbantással kapcsolatban két embert őrizetbe vettek.
Az egyiptomi kormány terrorcselekménynek minősítette a tantai robbantást. „A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnapon" – közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid vasárnap Twitter-üzenetében.

1596030314

„Mély részvétemet fejezem ki testvéremnek, II. Tavadrosz kopt pápának, a kopt egyháznak és az egész drága egyiptomi népnek" – jelentette ki Ferenc pápa a merénylet áldozataiért mondott imájában. A robbantást akkor követték el, amikor a vatikáni Szent Péter téren a virágvasárnapi szertartások folytak.
Ahmad et-Tajjeb, az al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja „ártatlanok élete ellen elkövetett aljas terrorista robbantásnak" nevezte a merényletet.

Közleményben ítélte el a merényletet Francois Hollande francia elnök, aki aláhúzta: Franciaország „az egyiptomi hatóságokkal vállvetve mozgósítja minden erejét a terrorizmus elleni harchoz".

A Kreml által kiadott közlemény szerint cinikusnak nevezte és elítélte a tantai merényletet Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie a terrorizmus legyőzése érdekében.

A palesztin elnök részvétéről biztosította az egyiptomi kopt egyházat, és a palesztin nép szolidaritását tolmácsolta az egyiptomi vezetésnek.

Részvétéről biztosította az egyiptomi merényletek áldozatainak hozzátartozóit Alexander van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz külügyminiszter, Sigmar Gabriel német külügy- és Thomas de Maiziere belügyminiszter, valamint a spanyol külügyminisztérium is.

1596030314

Őszinte részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és II. Tavadrosznak, az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkájának az egyiptomi Tanta város Szent György-templomában elkövetett vasárnapi robbantásos merénylet áldozatai miatt.

„Ennek a barbár cselekedetnek az volt a nyilvánvaló szándéka, hogy aláássa Egyiptom nemzeti egységét" – áll az egyiptomi államfőnek címzett, angol nyelvű kormányfői levélben, amelynek másolatát a Miniszterelnöki Sajtóiroda juttatta el az MTI-nek.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki az államfőnek mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket az egyiptomi emberek – köztük számos keresztény vallású – védelméért tesz a terrorizmussal szemben, és biztosította Magyarország támogatásáról és szolidaritásáról a terrorizmus elleni harcban.
A II. Tavadrosznak küldött levelében a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek védelmét a budapesti kormány az egyik legfontosabb prioritásként kezeli. Orbán Viktor felajánlotta, hogy Magyarország szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak a keresztény templom elleni terrortámadás után.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő barbár bűncselekménynek nevezte a robbantást, hangsúlyozva, hogy a bűnösöket felelősségre kell vonni.
Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai.

A Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György templomában a virágvasárnapi mise idején elkövetett merénylet, amely a legutóbbi az egyiptomi keresztény közösség elleni támadások sorában, néhány héttel Ferenc pápa tervezett egyiptomi látogatása előtt történt.
A robbantás idején mintegy kétezren tartózkodtak a templomban.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásainak célpontjai.
Decemberben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szervezete robbantott a kairói kopt katedrálisban, aminek következtében mintegy 30-an haltak meg.

A Liva at-Taura nevű csoport vállalta magára a Tanta egyik rendőrségi kiképző központjában április 1-jén végrehajtott pokolgépes merényletet, amelynek következtében 16 embert sebesült meg. A csoport, amely a feltételezések szerint kapcsolatban áll a betiltott Muzulmán Testvériséggel, főként a biztonsági erőket veszi célba, és elhatárolta magát a keresztények elleni támadástól.

Fotók: Associated Press és Reuters