Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry: folytatódnia kell a béketörekvéseknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 5. 20:29

Az Egyesült Államok továbbra is a Szíriában dúló polgárháború megoldásán dolgozik, annak ellenére is, hogy Washington előző nap felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter október 4-én, kedden Brüsszelben.

„Nem hagyjuk cserben a szíriai népet, nem hagyunk fel a béketörekvésekkel, továbbra is azon leszünk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak" – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője.

„Továbbra is észszerű, fenntartható, kikényszeríthető és országszerte érvényes fegyvernyugvás megteremtésén fogunk dolgozni, és ez magában foglalja a szíriai és az orosz harci repülőgépek felszállási tilalmát a kijelölt területeken" – mondta.

Az Egyesült Államok hétfőn függesztette fel a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti.

John Kerry ennek kapcsán leszögezte: Washington célja a tárgyalások folytatásához szükséges feltételek megteremtése. Hozzátette, hogy „Oroszország és Szíria pontosan tisztában van vele, hogy mit kellene ehhez tennie".

Az amerikai külügyminiszter emellett élesen bírálta a Kreml azon „felelőtlen és mélységesen meggondolatlan" döntését, amelynek értelmében Oroszország támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Kerry azzal vádolta Oroszországot: szemet huny afelett, hogy az Aszad-rezsim hordóbombákat és klórgázt vet be a felkelők ellen, szerinte a „felperzselt föld taktikáját" alkalmazzák a diplomácia helyett. Úgy vélte, hogy ha Moszkva valóban békét szeretne, akkor másképpen viselkedne.

Sajtóértekezletén a tárcavezető a brexit témájáról is beszélt, és felszólította az Egyesült Királyságot, hogy a kilépési tárgyalások során törekedjen a lehető legszorosabb viszonyra az Európai Unióval. Mint mondta, Európa egysége kiemelkedő fontosságú a transzatlanti kapcsolatok szempontjából, nincs helye az izolacionista politikának.

„A lehető legerősebb Európai Unióra és a lehető legerősebb Egyesült Királyságra, valamint a kettő közötti magas fokú integrációra, együttműködő kapcsolatra van szükségünk" – vélekedett Kerry, aki az „emberiség történelmének egyik legnagyobb sikertörténeteként" beszélt az EU-ról.

John Kerry a kedden kezdődött, kétnapos EU–Afganisztán konferenciára utazott Brüsszelbe, amelyen az uniós tagországok külügyminiszterei mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is jelen lesz.