Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry szerint az iraki vezetők lehetségesnek tartják egy egységkormány létrehozását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 25. 12:40

Az iraki vezetők álláspontja szerint lehetséges egy egységkormány létrehozása Irakban – jelentette ki a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva John Kerry amerikai külügyminiszter a Bagdadban és Erbilben folytatott megbeszéléseit követően.

Kerry elmondta, hogy Maszúd Barzáni, az iraki kurdok elnöke is részt kíván venni egy új iraki vezetés létrehozásában. Barzáni a CNN-nek hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy ki fog állni a kurd függetlenség ügye mellett és hogy a kurdoknak ki kell használniuk a kínálkozó lehetőséget.

Az amerikai külügyminiszter június 24-i,  keddi interjújában ezzel szemben úgy fogalmazott, „az iraki vezetők elismerték, hogy a szektás megosztottság nem folytatható". Kerry szerint „a szavak olcsók", de a tárgyalásai során olyan dolgokat hallott, hogy ha azokat a kinyilatkoztatóik tettekkel támasztják alá, akkor lehetőség nyílik egy új kormány létrehozására, „amely egységkormány lehet", és amelynek nagyobb esélye lenne a sikerre.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: az új iraki kormány megalakulása fontos előfeltétele annak, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazzon az ország jelentős területeit az ellenőrzése alá vont Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita milíciával szemben.

„A kulcs most az, hogy ha nincs egy életképes kormányuk, vagyis egy olyan egységkormányuk, amely nem ismétli meg az elmúlt évek hibáit, az rendkívül akadályozna bármilyen olyan fellépést, amely mellett döntenénk" – mondta a miniszter.

„Nagyon nehéz lenne sikert elérni bármifajta katonai fellépésben, mert végeredményben nem létezik pusztán katonai megoldás" – tette hozzá.

Kerry cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Barack Obama amerikai elnök a Szíria elleni légicsapásokról való lemondással, vagy az Irak ügyében meghozandó döntések elhúzásával súlyosbította volna a válságot. Mint mondta, a problémakörrel kapcsolatban átfogó megközelítést kell alkalmazni. Ő maga az elnökkel együtt erre törekszik, függetlenül attól, hogy „Irak kész-e ennek részévé válni".