Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Késik a szíriai vegyi anyagok elszállítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 1. 10:11

Már biztos, hogy késedelmet szenved a legveszélyesebb vegyi anyagok Szíriából történő elszállítása. A határidő december 31. lett volna, de a szóban forgó anyagok elszállítására a szíriai partokhoz küldött két hajót december 30-án, hétfő este visszarendelték egy ciprusi kikötőbe. Mindezt megerősítette az egyik hajó, egy norvég fregatt kapitánya, aki közölte, hogy egyelőre nincs új dátum.

A norvég hajó egy dán hadihajóval együtt az eredeti megállapodás szerint legkésőbb kedd estig szállította volna el a veszélyes vegyi anyagokat a szíriai Latakia kikötőjéből. A forgatókönyv szerint az úti cél egy olasz kikötő lett volna, ahol a szállítmányt az amerikai haditengerészet egyik különleges hajójára rakták volna át. Ezt követően kerülne sor a vegyi anyagoknak a nyílt tengeren történő semlegesítésére.

Értesülések szerint az ENSZ már a hét végén beismerte, hogy a december 31-i határidő nem tartható. A szíriai kormány ugyanis nem szállította a vegyi anyagokat megfelelő időben Latakia kikötőjébe. Damaszkusz a változatlanul zajló harcokra, továbbá az időjárási viszonyokra, valamint logisztikai problémákra hivatkozott.

Az amerikai kormány élesen bírálta az Aszad-kormányt a történtekért. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor elismerte, hogy bonyolult műveletről van szó.

A december 31-i határidő részét jelentette annak a megállapodásnak, amelyet Oroszország és az Egyesült Államok kötött a szíriai vegyifegyver-készletek megsemmisítéséről. Ennek végső határideje 2014 közepe, a legveszélyesebb anyagokat azonban már az idei esztendő végéig meg kellett volna semmisíteni.