Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két ázsiai ország lecsap az iszlám terrorizmusra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 5. 16:02

Kirgizisztánban egy új törvény alapján megfosztják állampolgárságuktól azokat, akiket szélsőséges cselekmények vagy terrorizmus miatt ítéltek el, Tádzsikisztánban pedig súlyos börtönbüntetéssel sújtják az iszlamista propaganda terjesztőit csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint.

Almazbek Atambajev kirgiz államfő augusztus 4-én, csütörtökön írta alá azt az új törvényt, amely több ponton súlyosbítja az iszlám terrorizmussal összefüggő cselekedetekért járó szankciókat, egyebek mellett szigorítja a büntetés letöltésének a körülményeit is.

Korábban több kirgiz parlamenti képviselő azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy el kell venni az állampolgárságot azoktól, akik külföldre utaznak, hogy részt vegyenek harci cselekményekben. Kezdeményezésüket támogatásáról biztosította Temir Dzsumakadirov, a védelmi tanács titkára is. Kifejtette, hogy amennyiben a hatóságok szavatolni akarják a polgárok és az ország biztonságát, szélsőséges intézkedésekhez kell folyamodniuk, és ezek közé tartozik az állampolgárságtól való megfosztás is.

Kirgizisztánhoz hasonlóan a többi, javarészt muzulmánok lakta volt közép-ázsiai szovjet tagköztársaságban is komoly fejtörést okoz a hatóságoknak a szélsőséges iszlamizmus térnyerése és az, hogy sokan csatlakoznak a Szíria és Irak nagy területeit megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez.

Tádzsikisztában is időnként drákói intézkedésekhez folyamodnak, szakálluk lenyírására kényszerítik a férfiakat, korlátozzák a mekkai zarándoklatot, és kampányt folytatnak a hidzsáb viselése ellen.

Tádzsikisztánban csütörtökön ítéltek tíz és fél év börtönbüntetésre egy 16 éves fiút, aki az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálon az IÁ-hoz való csatlakozásra hívott fel. Februárban hét embert, köztük három kiskorút ítéltek 27 évig terjedő börtönbüntetésre az IÁ zászlajának felvonása miatt.

Tavaly augusztusban betiltották Tádzsikisztában a legnagyobb ellenzéki politikai tömörülést, az Iszlám Újjászületés Pártját (IUP), miután terrorszervezetnek minősítették, és megvádolták azzal, hogy kapcsolatban áll az IÁ-val. A mérsékeltnek számító IUP volt az egyetlen legálisan működő iszlamista párt Tádzsikisztánban.