Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két görög és két szomáliai került fel az amerikai terrornyilvántartásba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 22. 18:44

Két görög szélsőbaloldalit és a szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet két vezetőjét nyilvánította hivatalosan terroristának április 21-én, kedden az amerikai külügyminisztérium.

Krisztodulosz Kszirosz a November 17. elnevezésű, görög politikusokat, üzletembereket és nyugati érdekeltségeket támadó szervezet egyik fő merénylője volt a 2002-ben történt letartóztatásáig. A többszörös életfogytiglani büntetését töltő Kszirosz 2014 januárjában, eltávozás közben megszökött. 2015-ben újból elfogták, miközben újabb fegyveres támadásokra és talán fogolyszabadításra készült Görögországban. Ekkor feltehetően kapcsolatban állt a Tűz Magjai Összeesküvés elnevezésű csoporttal, amelyet Washington 2011-ben terrorszervezetnek minősített.

Nikolaosz Maziotisz a Forradalmi Harc elnevezésű szervezet tagja, amelyet az Egyesült Államokban 2009 óta terrorszervezetként tartanak számon, egyebek között az athéni amerikai nagykövetség ellen 2007-ben elkövetett aknavető-támadás miatt. Maziotiszt 2010-ben hetedmagával őrizetbe vették, ám a bírósági tárgyalás alatt megszökött. 2014 áprilisában az általa vezetett Forradalmi Harc pokolgépet robbantott Athénban a görög központi bank egyik fiókjánál. 2014. július 16-án, egy, a görög főváros turistanegyedében kitört lövöldözés után ismét elfogták.

Ahmed Diriye az al-Shabaab irányítását vette át 2014 szeptemberében az előző vezér, Ahmed Abdi Godane halála után. Korábban Diriye egyebek között Godane tanácsadója és az al-Kaidával kapcsolatban álló terrorszervezet „belügyminisztériumának" vezetője volt.

Az Abdirahim Mohamed Warsame néven is ismert Mahad Karate, az al-Shabaab hírszerzése, az Amniyat egyik kulcsszereplője. Az Amniyat felelős a kenyai Garissa Egyetem ellen elkövetett, csaknem 150 ember életét követelő támadásért. Az al-Shabaabot egyébként 2008 óta tartja számon terrorszervezetként az amerikai külügyminisztérium.
Az érintettek minden lehetséges amerikai kintlévőségét zárolták, és megtiltották, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba lépjenek velük.