Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két pokolgép robbant Idlíb városában

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. február 21. 21:01

Legalább tizenöten vesztették életüket az északnyugat-szíriai Idlíb városában történt két robbantásos merényletben február 18-án – jelentette a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint a halálos áldozatok közt tíz civil van, illetve legalább huszonöten megsebesültek a város központjában történt robbantásokban. Egy neve elhallgatását kérő helyi aktivista azt mondta a dpa hírügynökségnek, a második robbantás akkor következett be, amikor a mentők a helyszínre értek.

A Törökországgal határos Idlíb az egyetlen olyan jelentősebb terület Szíriában, amely túlnyomórészt továbbra is a kormányellenes erők kezén van. A tartományt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának számító Hajat Tahrír as-Sám dzsihadistái ellenőrzik. A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezést célzó, Szocsiban tartott tárgyaláson, leszögezte, nem maradnak büntetlenül az ott lévő iszlamista terroristák agresszív lépései. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hozzátette, céljuk Idlíbnek a terrorista csoportoktól való megtisztítása.

Míg Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt támogatja, Törökország az Aszad megbuktatásáért harcoló lázadó csoportokat látja el fegyverekkel. Ankara eddig mindent elkövetett annak érdekében, hogy betartsák a tűzszünetet Idlíbben, egyebek mellett azért, hogy megelőzzön egy Törökország felé induló menekültáradatot. A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.