Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két rakétát is megpróbált kilőni Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 29. 20:38

Nem sokkal az indítás utána földbe csapódott az a két közepes hatótávolságú rakéta, amit Kim Dzsong Un április 28-án, csütörtökön akart kipróbálni.

Észak-Korea csütörtök reggel két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amelyek látszólag nem sokkal az indítás után a földnek csapódtak – közölték dél-koreai és amerikai katonai tisztségviselők.

A rakéták valószínűleg ugyanolyan, mozgatható kilövőállásból indítható, elvben 3000 kilométeres hatótávolságú Muszudan típusúak voltak, mint az, amelyet a kommunista diktatúra április 15-én akart kipróbálni, és amely a felemelkedés után néhány másodperccel felrobbant.

Az egyik csütörtöki indítás helyi idő szerint 6 óra 40 perckor (közép-európai idő szerint szerdán 23 óra 40 perckor) történt az Észak-Korea keleti partján, Vonszan város közelében lévő állomáson. Dél-Korea és az Egyesült Államok alaposan elemzi, hogy mi történt – közölte egy dél-koreai katonai illetékes.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága néhány órával később egy másik, szintén sikertelennek bizonyult indításról is beszámolt.

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) megerősítette, hogy Phenjan két rakéta indítását kísérelte meg.

Egy értesülés szerint egy amerikai műhold felvételein látszik az első indítás. A dél-koreai hadsereg viszont azért nem észlelte ezt a kilövést, mert a rakéta nem tudott elég magasra emelkedni. Emiatt a szöuli minisztérium hivatalosan nem is erősítette meg az indítás tényét korábban.

Az Egyesült Államok kérésére csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ügy kapcsán rendkívüli ülést tart – közölték ENSZ-diplomaták.

Már akkor két Muszudan típusú rakétát észleltek Vonszan közelében, amikor Phenjan – az ország történetében először – az államalapító Kim Ir Szen néhai észak-koreai vezető születésének április 15-i évfordulóján sikertelenül próbált kilőni egy ilyen közepes hatótávolságú rakétát. Az első kilőtt Muszudan néhány másodperccel indítás után – állítólag hajtóműproblémák miatt – felrobbant. A másikat csütörtök reggel indították el, ezt is sikertelenül – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága névleg 3-4 ezer kilométer, és Phenjan arra tervezte őket, hogy elérje vele Dél-Korea és Japán területein túl az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló, csendes-óceáni Guam szigetét, amelyen amerikai támaszpont van.

Észak-Korea szombaton egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus, de rövid hatótávolságú rakétát tesztelt, sikerrel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – mint minden hasonló esetben – elítélte a kilövést, minthogy a világszervezet megtiltotta Phenjannak nukleáris, illetve ballisztikusrakéta-program folytatását.