Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két rombolóval erősíti japáni jelenlétét az amerikai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 7. 10:38

Az Egyesült Államok két újabb, rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolót vezényel 2017-ig Japánba – jelentette be április 6-án, vasárnap tokiói látogatásán Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, aki szerint a flottaerősítés válasz a térségben riadalmat keltő észak-koreai rakétakísérletekre.

A két újabb, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolóval együtt az amerikai hadiflotta már hét, ballisztikus rakétákkal felszerelt hadihajót fog állomásoztatni Japánban.

Az Onodera Icunori japán nemzetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélés után Hagel kijelentette, hogy a flottaerősítés válasz Phenjan provokatív és a térséget megingató lépéseire. Hagel szerint a két újabb romboló érkezésével jelentősen megerősödik az amerikai jelenlét a térségben, megszilárdul az amerikai-japán szövetség, és javul az észak-koreai agresszióval szembeni elrettentés hatékonysága.

A védelmi miniszterek hangsúlyozták, hogy Japán és az Egyesült Államok folytatja a kétoldalú együttműködést a Koreai-félszigeten kialakult helyzet és az észak-koreai provokatív rakétaindítások kezelésére.

A Koreai-félszigeten az elmúlt hetekben újra éleződött a feszültség, részint amiatt, hogy Észak-Korea lőgyakorlatot kezdett hétfőn az ország nyugati partvidékén, Dél-Korea pedig tüzérséggel válaszolt azokra a lövésekre, amelyek a két ország határát megsértve, a Sárga-tenger vizébe csapódtak.

A lőgyakorlat megkezdése előtt öt nappal Észak-Korea két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, válaszul Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok előző napi hágai csúcstalálkozójára.

Az elmúlt két hónapban több ilyen rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea. Az 1300 kilométeres hatótávolságú, Rodong típusú rakétái a tengerbe zuhantak.