Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két sérült és egy kiégett F-16-os a belga baleset eredménye

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2018. október 15. 8:05

Október 11-én, csütörtökön baleset történt a belga légierő Florennes-i légibázisán, melynek következtében egy F-16-os teljesen kiégett.

https://www.jetfly.hu/legierok/ket-serult-es-egy-kiegett-f-16-os-a-belga-baleset-eredmenye
1599194647
A Scramble Magazine értesülése szerint a baleset a csütörtöki napon, délután 14 óra 10 perc körül történt. Az eset kapcsán a legtöbb hírportál csak a szűk tényeket közölte: a zónában két F-16-ost készítettek fel a repülésre (tankolás és a többi szükséges előkészület), melynek során az FA-128 jelzésű F-16-os kigyulladt, detonációk sora következett, a sűrű fekete füst messziről is látható volt. Az égő F-16-os a mellette álló másik F-16-osban is kárt okozott, továbbá két műszaki is megsérült. A repülőgépekhez érkező tűzoltó egységek biztosították a helyszínt, a lángra lobbant Falcon teljesen kiégett.

A baleset vizsgálatát megkezdték és már olvashatóak is az első eredmények: a zónában álló, repülésre felkészített F-16-osok közelében van egy hangár, melyben szintén egy F-16-os karbantartását végezték. Ennek során – eddig tisztázatlan körülmények között – a hangárban lévő F-16-os M61A-1 típusú gépágyúja működésbe lépett és a betöltött 20mm-es gépágyútöltények eltalálták az FA-128 jelzésű, üzemanyaggal feltöltött F-16-ost, mely a találatok következtében kigyulladt. A balesetet szerencsés kimenetűnek titulálják, ugyanis ebből sokkal nagyobb katasztrófa is lehetett volna. A baleset körülményeit továbbra is vizsgálják, ha a fent leírtak valósak, mindez sok kérdést felvet majd.

1599194647
A Florennes légibázison települ a 2. Harcászati Repülőezred, az 1. „Stingers" és a 350. „Ambiorix" századokkal. A belga légierőnek körülbelül 25 darab bevethető F-16-osa van még a flottában. Belgium egyelőre még nem döntött arról, hogy milyen típussal modernizálja légierejét, lehetséges opcióként az ötödik generációs F-35-ös is szóba került, melyek kapcsán egy friss hír is napvilágot látott a belga baleset napján: a Pentagon repülési tilalmat adott ki az összes F-35-ösre, melynek során átvizsgálják majd az ötödik generációs harci repülőgépek erőforrásainak üzemenyagcsöveit. Erre azért van szükség, mivel a szeptember végén lezuhant F-35B balesetének egyik lehetséges oka vélhetően erre vezethető vissza.