Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev katonai együttműködésről szóló szerződést írt alá Abu-Dzabival

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 25. 18:58

Katonai és technikai együttműködésről szóló szerződést írt alá Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek – közölte február 24-én, kedden Petro Porosenko ukrán elnök az Abu-Dzabiban zajló IDEX-2015 fegyverkiállításon tett látogatásán, és hozzátette, a kijevi vezetés fegyverek vásárlásáról is megegyezett az eseményen. Porosenko nem árult el részleteket a megkötött szerződésről.

Az ukrán elnök a fegyverek kapcsán hangsúlyozta, azok szigorúan védelmi célokat szolgálnak. Porosenko azt remélte, Ukrajna hamarosan további fegyvereket szerezhet be, amelyekkel megvédheti az ország szuverenitását és területi integritását.

Kelet-Ukrajnában súlyos összecsapások zajlanak az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között, és az ukrán csapatoknak több alkalommal fel kellett adniuk a harcot a modern fegyverekkel ellátott szeparatistákkal szemben. A nyugati országok és az ukrán vezetés azzal vádolja Moszkvát, hogy a Kreml látja el a szakadárokat fegyverekkel, ezt azonban a Kreml tagadja.

Kijev korábban arra szólította fel a nyugati kormányokat, segítsenek növelni az ukrán katonaság ütőképességét. Az államfő azt mondta, jelenleg „gyakorlatias párbeszéd" folyik Washingtonnal arról, hogy védelmi célokra fegyvereket – például kommunikációs vagy tüzérségi lövegek elhárítására alkalmas eszközöket – bocsássanak Kijev rendelkezésére.

Az Abu-Dzabiban évente megrendezett nemzetközi fegyverkiállítás (IDEX) a Közel-Kelet legnagyobb fegyverkereskedelmi eseménye, amelyen a világ minden tájáról érkező kormányzati képviselők, katonai tisztségviselők és védelmi vállalatok vesznek részt.