Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijevben és Moszkvában tárgyal a malajziai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 10. 20:57

A kelet-ukrajnai fegyverszünet lehetőséget nyújt a kutatási munkálatok felújítására a malajziai légitársaság repülőgép-katasztrófájának helyszínén – jelentette ki Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes szeptember 9-én, kedden Kijevben Hishamuddin Hussein malajziai védelmi miniszterrel találkozva.

Hrojszman, aki egyben a repülőgép-szerencsétlenség okait vizsgáló ukrán állami bizottság elnöke, hangsúlyozta, hogy az ukrán kormány eddig is megtett és ezután is meg fog tenni minden tőle telhetőt a vizsgálat lefolytatásáért, az áldozatok földi maradványainak felkutatásáért és a családjaiknak történő átadásért.

„Készek vagyunk minden támogatást megadni ahhoz, hogy a repülőgép katasztrófáját vizsgáló csoport minél előbb megkezdhesse munkáját a tragédia helyszínén" – mondta Hrojszman.

A maláj védelmi miniszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok, és országa nem akarja veszélynek és kockázatnak kitenni a nemzetközi szakértői csoportot. A felek egyetértettek abban, hogy a tél közeledése és az időjárási viszonyok rosszabbodása felveti a kutatási munkálatok mielőbbi felújításának kérdését.

Kijevben a nap folyamán közölték, hogy megkezdte munkáját a katasztrófa kivizsgálásával megbízott nemzetközi szakértői csoport.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden korlátlan hozzáférést követelt a katasztrófa helyszínéhez. Közleményében rendkívül fontosnak nevezte, hogy felkutassanak minden emberi maradványt, lezárják a vizsgálatot, és kiderítsék az igazságot. Közölte azt is, hogy hétfőn Ukrajnába küldtek egy maláj kutatócsoportot.

A Holland Biztonsági Testület kedden közzétett előzetes jelentéséből kiderült, hogy a malajziai utasszállító július 17-én több, kívülről érkező, nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Kelet-Ukrajna felett. Arról hallgat a jelentés, hogy a gépet rakétatalálat érte volna.

A gépen 43 maláj állampolgár tartózkodott, közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A malajziai védelmi miniszter szerdán Moszkvába utazik tovább, ahol folytatja tárgyalásait a katasztrófa kivizsgálásáról. Az orosz fővárosban a tervek szerint beszél Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Vlagyimir Pucskovval, a rendkívüli helyzetek miniszterével is.