Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezajlott a Leopard harckocsik rendszerbeállító lövészete

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI | Fotó: archív / Kertész László |  2024. szeptember 26. 11:31

A Leopard 2A7HU harckocsik első magyarországi kiképzési feladataként a szomódi lőtéren lezajlott a páncélosok rendszerbeállító lövészete – ismertette a lőtéren csütörtökön dr. Nagy Norbert őrnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj parancsnokhelyettese.

sz elso loves

Tájékoztatása szerint a háromnapos eseménysorozaton vizsgálták, hogy a kezelőszemélyzet hogyan sajátította el a kiképzésen tanultakat, milyen pontosan képesek eltalálni a célpontokat. Korábban a páncélosokkal már végrehajtották a belövést, beállították a löveg irányzó berendezéseit.

A feladat végrehajtását egy olyan éleslövészetet ellenőrző konténer segíti, mely még a Bundeswehrnek sincs – mondta el a parancsnokhelyettes.

A konténerben egyszerre négy harckocsi lövészetét tudják figyelemmel kísérni, a kezelők látják a páncélos belsejében történteket, illetve tükrözve figyelhetik meg a kezelők által látott képernyőket, a lövegek irányzóinak tevékenységét.

A katonák korábban gyakorlatot szereztek a T-72-esen, illetve Leopard 2a4-esen és részt vettek a gyári felkészítésen. Ha teljesítik a kiképzési célt, akkor ők fogják a legénység többi tagját átképezni – tette hozzá Nagy Norbert.