Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajdúböszörményben is elindult a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. szeptember 26. 7:56

Újabb intézmény csatlakozott a hazafias és honvédelmi nevelést biztosító Honvéd Kadét Programhoz Hajdú-Bihar vármegyében. A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium a vármegyében az ötödik intézmény a 2. területvédelmi ezred mentorálásában, ahol elindulhat a kadétképzés.

Hajdúböszörmény HKP-1

Az együttműködési megállapodást Gyulai Sándor, az iskola igazgatója, Tóth Lajos Árpád, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ igazgatója és Czill István alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred megbízott parancsnoka látta el kézjegyével.

„Azzal, hogy a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium is csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz, már 39 iskolában támogatják alakulatunk katonái a hazafias nevelést és oktatást az intézmények igényeinek megfelelően” – jelentette ki Czill István alezredes az aláírási ünnepségen tartott beszédében. Rámutatott: a program célja nemcsak az ismeretek átadása, hanem azoknak az értékeknek a bemutatása, amelyekkel szűkebb közösségükért, hazájukért tenni akaró, felelősségteljes állampolgárokká válhatnak a képzésben résztvevők.

„A hazaszeretet, a bajtársiasság, az összetartozás mind olyan értékek, amelyek el fogják kísérni egész életük során azokat a növendékeket, akik ezt a programot választják” – fogalmazott az alezredes.

Hajdúböszörmény HKP-2

Gyulai Sándor, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy lehetőségként tekint a Honvéd Kadét Programra. „A program nem azt várja el a leendő diákoktól, hogy katonákká váljanak, hanem hozzásegíti őket ahhoz, hogy a hazáért, szülőföldért, közösségért felelősséget érző, akár a későbbiekben fegyveres szolgálatot is vállaló családapákká és családanyákká váljanak” – mondta az igazgató.

Tóth Lajos Árpád, a tankerületi központ igazgatója hangsúlyozta: a Honvéd Kadét Program lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megismerkedjenek a katonai pályával, és olyan készségeket sajátítsanak el, amelyek a fegyelmezett életvitelhez és a közösségi szolgálathoz szükségesek.

„A kadétképzésben résztvevők előnyt élvezhetnek, ha később katonai pályára szeretnének lépni, hiszen már középiskolás éveik alatt megszerezhetik az alapvető katonai ismereteket és készségeket. Emellett olyan személyes képességeket is fejleszthetnek, amelyek az élet minden területén hasznosak lehetnek” – emelte ki Tóth Lajos Árpád.

Hajdúböszörmény HKP-5

Az aláírást követően a csatlakozást igazoló tanúsítványt és a gravírozott emléktáblát Czill István alezredes adta át az iskola igazgatójának. A rendezvényt az iskola növendékeinek ének és zenei előadása zárta.