Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína éleslövészettel egybekötött gyakorlatot tartott a Kelet-kínai-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 28. 14:41

Több mint száz hadihajó részvételével, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot tartott a kínai haditengerészet augusztus 27-én, csütörtökön a Kelet-kínai-tengeren – jelentette Csengcsou nevű hajó fedélzetéről a Hszinhua hírügynökség.

A kiképzésben több tucat repülőgép és néhány rakétakilövő egység is szerepet kapott. Csaknem 100 rakétát lőttek ki, valamint több száz aknát, illetve bombát robbantottak.
A védelmi minisztérium szerint a gyakorlat célja a különböző erők összehangolása volt; a tesztből a rombolók, a fregattok, a tengeralattjárók, a vadászrepülők és a parti támogató egységek egyaránt kivették részüket.

A Hszinhua emlékeztetett rá, hogy két hónapon belül ez volt a harmadik ilyen nagyszabású gyakorlat. A másik kettő helyszíne a Sárga-tenger és a Dél-kínai-tenger volt. Hozzátették, nem rendkívüli, hanem előre tervezett, az éves kiképzési program szerint végrehajtott manőverek voltak.
Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Peking területi vitában áll Japánnal a Kelet-kínai-tengeren, valamint több szomszédjával, elsősorban a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal a Dél-kínai-tengeren. A kínai vezetés nem titkolt célja, hogy az országot – haderejének megerősítésével – tengeri nagyhatalommá tegye.

Kínának 32 ezer kilométer hosszú tengerpartja van és a hivatalos adatok szerint 3 millió négyzetkilométernyi tengeri terület tartozik hozzá.

A védelmi tárca csütörtökön bejelentette azt is, hogy Kína szeptember közepén közös gyakorlatot tart Malajziával a stratégiai fontosságú Malaka-szoros nemzetközi vizein. A „Béke és barátság 2015" kódnevű első közös tengeri manőverre Kína 1160 katonát, két romboló-fregattot, egy kórházhajót, négy szállító repülőgépet és három fedélzeti helikoptert küld.
Jang Jü-csün szóvivő közlése szerint a tengeri kíséretet és kutatást, továbbá az eltérített hajók mentését, fegyverhasználatot, humanitárius segélynyújtást és a katasztrófa-elhárítást fogják gyakorolni.
Jang arról is beszámolt, hogy ausztrál földön, szeptember közepén a vendéglátók mellett az amerikai és a kínai fegyveres erők képviselői együttes túlélő gyakorlatokat tartanak.

 

Ezzel egy időben Új-Delhiben bejelentették, hogy India és Ausztrália ugyancsak első ízben a Bengáli-öbölben közös tengeri hadgyakorlatot tart a következő hónapban, amit megfigyelők a két ország egyre szorosabb védelmi együttműködésének jeleként értékelnek. Eddig annyit közöltek, hogy a felek az egy hét során a tengeralattjáró-elhárításra összpontosítják a tevékenységüket.
Sajtóértesülések szerint India októberben Japánnal és az Egyesült Államokkal nyolc év után ismét közös gyakorlaton vesz majd részt.