Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína tiltakozik a tervezett hadgyakorlat miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 27. 8:36

Éles hangon bírálta Japánt a kínai védelmi minisztérium szóvivője október 25-én csütörtökön, amiért egy „régión kívüli” országgal, az Egyesült Államokkal tervez hadgyakorlatot a térségben, nevezetesen Okinava szigetén és környékén.

Jang Jü-csün Kína határozott tiltakozását fejezte ki a japán sajtójelentések szerint november elejére időzített közös hadgyakorlat terve miatt. Mint mondta, szoros figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit.

A szóvivő úgy vélte, hogy a fokozódó japán járőrtevékenység a tengeren Kína ellen irányul, sérti Kína szuverenitását és biztonságát, és a két ország közötti problémák forrásává vált.

„Követeljük a japán féltől, hogy szüntesse be Kína érdekeinek megsértését és tegyen olyan lépéseket, amelyekkel megelőzhetők a kiszámíthatatlan események" – hangoztatta Jang. Hozzátette: Japánnak kezelnie kellene feszült viszonyát szomszédaival, ahelyett, hogy „vakon az erejét fitogtatja".

Kína és Japán kapcsolata azóta vált rendkívül feszültté, hogy a japán kormány állami tulajdonba vette egy kelet-kínai-tengeri lakatlan szigetcsoport nagyobb részét, amelyet Kína is területe részének tekint. A japán közigazgatás alatt álló szigetek közelében jelenleg is kínai őrhajók cirkálnak.

Hung Lej kínai külügyi szóvivő csütörtökön kérdésre válaszolva megerősítette, kínai hajók behatoltak a Tiaojü-szigetek körüli 12 tengeri mérföldes (22,22 kilométer) parti menti övezetbe. Mint fogalmazott, rutintevékenységről, az ország területi vizeinek ellenőrzéséről volt szó.