Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitálalt az Iszlám Államról két dzsihádistafeleség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 22. 10:20

Két Szíriából elmenekült nő a Sky Newsnak mesélt arról, milyen volt az életük az Iszlám Állam területén. Akaratuk ellenére adták férjhez őket, és tagjai voltak az Iszlám Állam elit női rendőrosztagának is.

Az Iszlám Állam terroristáihoz hozzáadott két nőnek sikerült elmenekülnie Szíriából, a Sky Newsnak pedig beszámoltak arról, mi történt velük a dzsihádisták között. A két nő a szíriai Rakka városából szökött el, innen embercsempészek segítségével jutottak el Dél-Törökországba.

Egyikük, aki mindössze 20 éves, azt mondta, azután távozott Szíriából, miután az Iszlám Állam kötelékében harcoló szaúdi férje egy öngyilkos merényletben felrobbantotta magát. A nő idővel megszerette férjét, aki meggyőzte őt arról, hogy az ő életmódjuk a helyes.

A nő csatlakozott az Iszlám Állam elit női rendőrségéhez, a tavaly felállított al-Khansaa brigádhoz, amelynek feladata megbüntetni azokat a nőket, akik nem a dzsihádisták szabályait követik.

A női brigád tagjai egy négyhetes kiképzésben részesültek, és havi 70 fontos fizetést is kaptak, ellenőrizték az utcákat, de alkalmanként házkutatásokat is tartottak.

A Szíriából elmenekül nő azt mesélte, ő maga korbácsolta meg a megfenyített nőket. Elmondása szerint 40 korbácsütés jár azért, ha valaki magassarkúban van, vagy nem viseli az egész testet elfedő abaja öltözéket. Ha valaki megpróbált elmenekülni, annak 60 korbácsütés járt. A nő azt mondta, ma már sajnálja a korbácsolásokat, de különösen az idős nők ilyen megbüntetését nem szerette.

A Szíriából elmenekült másik nő azt mondta, sok külföldi is tagja volt a női rendőrbrigádnak, európaiakkal és japánokkal is találkozott, és volt köztük egy 23 éves brit nő is, aki azért ment Szíriába, hogy harcoljon a hitetlenek ellen.

A nő elmondta, őt először az Iszlám Állam egy török parancsnokához adták hozzá, majd miután őt megölték egy csatában, a szülei egy egyiptomi férfival kényszerítették házasságra, aki viszont konfliktusba keveredett az Iszlám Állammal és elmenekült. A nő azt mondta, egyik férjét sem szerette, csak azért ment hozzájuk, mert adott helyzetben ez volt az egyetlen lehetősége. A férjei viszont ritkán jártak haza a harcokból, a nő pedig ezért inkább a szüleinél lakott.

A két elmenekült nő jelenleg Törökországban bujkál és attól fél, hogy az Iszlám Állam rájuk talál.