Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Semmiképpen ne nyúljanak a robbanószerkezetekhez!

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 22. 9:17

A 16. héten, azaz április 13-19. között 102 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 768 bejelentést kaptak.

Április 13-án Budapestre, a Batthyány térre vonultak ki a tűzszerészek, mivel földmunkák közben két darab, a második világháborúból visszamaradt, 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert találtak, amiket az Ember István százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Ugyanezen a napon Fejér megyei Kislángon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Fő utcán, csatornázási munkák közben egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot találtak. A kilőtt állapotú második világháborús robbanószerkezet elszállításának idejére a rendőrség 20 lakóházat és egy óvodát is kiürített, ideiglenesen több mint 130 embernek kellett elhagynia tartózkodási helyét. A gránátot az Ember István százados vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 14-én a főváros III. kerületében, a Zúzmara köz és a Zúzmara utca kereszteződésében kerti munkák közben került elő egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát. A robbanószerzetet a megtaláló megfogta és a kertből kivitte az utcára. Mint utólag kiderült a gránát nem kilőtt állapotban volt, így szerencsére nem történt tragédia. Ennek ellenére a tűzszerészek szeretnék felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ha robbanótestet vagy annak látszó tárgyat találnak, akkor azt ne mozgassák, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget, akik pedig hivatalból bejelentést tesznek a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletén. A gránátot végül a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe. A tűzszerész munkálatok ideje alatt a rendőrség öt házból 22 lakót költöztetett ki ideiglenesen.

Április 15-én a Pest megyei Hévízgyörk területén található lovastanyán, földmunkák közben bukkantak rá egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Április 19-én a Jász-Nagykun megyei Jászárokszálláson, a Boros Alajos utcában található egyik lakóház udvarán, földmunkák közben egy F1-es típusú kézigránátot találtak. A robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr a közeli robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész