Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitart a kemény kéz politikája mellett a kairói kormányzat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 19. 13:17

A nyugati bírálatok ellenére sem adja fel eddigi kemény irányvonalát a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel szemben az ideiglenes egyiptomi kormány – erősítette meg az egyiptomi külügyminiszter.

Nábil Fahmi a sajtó képviselői előtt kifejtette, hogy az országban a kormányára hárul a jog és a rend biztosításának a feladata. Hozzáfűzte, hogy ettől az irányvonaltól még a külföldi fejlesztési programok törlése esetén sem hagyja eltántorítani magát. „A segítség törlésére vonatkozó minden fenyegetést elutasítunk" – szögezte le a külügyminiszter. A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió több országa, közöttük Németország, már jegeli az egyiptomi állami fejlesztési programokra szánt pénzügyi támogatását.

Az ideiglenes kairói kormány már szombaton bejelentette, hogy vasököllel fog lesújtani a terrorizmusra. A rendőrállomások és a közigazgatási épületek elleni támadások után kiadták a parancsot, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet azokra, akik középületeket dúlnak fel.
Az EU a következő napokban fogja felülvizsgálni az Egyiptommal fenntartott kapcsolatait. Az EU 28 országának nagykövetei hétfőn Brüsszelben tanácskoznak arról, hogy milyen európai reakcióra van szükség az egyiptomi vérontással kapcsolatban.

Nábil Fahmi külügyminiszter vasárnapra virradóra Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint a bahreini és a brit külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésein egyebek között arról is beszélt, hogy Egyiptomban fegyveres csoportok terrorizálni kezdték a lakosságot. A német külügyminisztérium szerint Westerwelle komoly beszélgetést folytatott Fahmival, és arra ösztönözte az egyiptomi kormányt, hogy ne számolja fel a politikai megoldáshoz vezető utat. Westerwelle a Bild am Sonntag német lapnak adott vasárnapi nyilatkozatában tragédiának nevezte az egyiptomi zavargásokat, és a további vérontás elkerülése mellett foglalt állást.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az egyiptomi biztonsági erők fellépését. A szervezet úgy fogalmazott, az biztonsági erők a tüntetők ellen fellépve szemmel láthatóan nem tesznek különbséget az erőszakos és az erőszakot nem alkalmazó tiltakozók között.