Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonják a harckocsikat a Donyec-medencei ütközővonalból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 1. 10:28

Kedd éjjel a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott összekötő csoport minszki ülésén a résztvevők megállapodásra jutottak a 100 milliméternél kisebb kaliberű fegyverek visszavonásáról a harcoló feleket elválasztó ütközővonaltól.

Az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy – három nappal az úgynevezett normandiai négyek (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország) pénteki párizsi csúcstalálkozója előtt – kézjegyükkel látták el a fegyverzetkivonásra vonatkozó dokumentumot.

A kontaktcsoport biztonsági alcsoportjában született megállapodás, amelyet Martin Sajdik osztrák diplomata, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különmegbízottja a februári minszki egyezmények megvalósítását szolgáló intézkedéscsomag kiegészítésének nevezett, az összes harckocsi, 100 milliméteresnél kisebb tüzérségi eszköz és aknavető 15 kilométerrel való visszavonását írja elő a Donyec-medencei ütközővonaltól.

Martin Sajdik közlése szerint a két szakaszra – egy 15 napos és egy 24 napos szakaszra – osztott művelet október 2-án kezdődhet el, amennyiben addig sikerül fenntartani a felek között egy ideje megvalósult fegyvernyugvást.

A szakadár donecki és luhanszki népköztársaságok megfigyelőként jelen lévő politikai megbízottai, Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejneho a sajtó előtt biztosítottak mindenkit arról, hogy a két önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai entitás vezetői legkésőbb csütörtökig aláírják a fegyverzetkivonásról kötött megállapodást, amely attól a pillanattól fogva életbe léphet majd.

Pusilin szavai szerint a felek közötti kompromisszum eredménye, hogy a kivonást egymást követő két szakaszban hajtják majd végre az ütközővonal északi és déli szakasza mentén. Az összesen 41 napig tartó folyamatot a felek közös tűzszüneti központja ellenőrzi majd.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szeptember 8-i közlése szerint az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább nyolcezer ember halt meg.