Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kolumbiai lázadók megtámadtak egy rendőrőrsöt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 9. 17:52

Kilenc ember halt meg Kolumbiában egy rendőrőrs elleni támadásban, amelyet feltehetően lázadók hajtottak végre; a halottak között civilek, katonák és rendőrök is vannak – közölte helyi idő szerint december 7-én, szombaton a kolumbiai elnök.

Juan Manuel Santos tájékoztatója szerint a támadásban öt katona, három civil és egy rendőr halt meg, illetve 23 polgári lakos, 12 rendőr és három katona megsebesült. Az államfő 26 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, akik a támadók nyomára vezeti a hatóságokat.

Az incidens a délnyugati Cauca megyében történt. Egy rendőrparancsnok a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadószervezetet tette felelőssé a történtekért. Közlése szerint a lázadók aknagránátokat lőttek ki egy teherautóról a rendőrőrsre.

A FARC képviselői tavaly óta folytatnak béketárgyalásokat a kormánnyal, hogy pont kerüljön a közel ötven éve zajló fegyveres konfliktus végére. Santos elnök azonban nem volt hajlandó a tárgyalások idejére tűzszünetet hirdetni.

A tárgyalóküldöttségek egy hónapja megállapodtak abban, hogy a FARC párttá alakulhat, és jelöltjei akár az

államfői posztért is indulhatnak.

A FARC politikai szerepvállalásáról kötött egyezség csak akkor lép életbe, ha a többi témára is kiterjedő, átfogó megállapodás is megszületik.

Az 1964-ben – főként a szegényparasztság érdekeinek védelmére – alakult FARC tevékenysége miatt, illetve a kormányerőkkel vívott csatározásokban a kormány becslései szerint legalább 600 ezer ember halt meg, további 3,7 millióan elmenekültek lakóhelyükről, 15 ezren pedig eltűntek.