Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly tálib offenzíva indult Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 8. 9:40

Tálib felkelők százai nagyszabású támadást indítottak szombaton hajnalban az északkeleti Badahsán tartomány egyik távoli körzetében, az afgán hatóságok erősítéseket küldtek a szorongatott helyzetben lévő rendőrök megsegítésére – közölték afgán tisztségviselők.


Amint Sahi Dad Hajdari, a badahsáni tartományi rendőrfőnök helyettese elmondta, mintegy 300 tálib harcos támadta meg a jamgani körzetet, egy magashegyi régiót, ahová nem vezet országút. Hajdari arra figyelmeztetett, hogy a terület a tálibok kezére juthat, mire a szombat délutánra ígért erősítés megérkezik. Áldozatokról, veszteségekről nem szólnak a jelentések.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő a lázadók nevében felelősséget vállalt a támadásért, és azt állította, hogy a tálibok elfoglalták a körzet székhelyét. Lal Mohammad Ahmadzai, a badahsáni tartományi rendőrfőnök szóvivője cáfolta ezt.

A szokásos tavaszi tálib offenzíva áprilisban indult meg. Ez a felkelők első nagyobb hadművelete, mióta a NATO a múlt év végén befejezte afganisztáni misszióját.

Szombaton egy út szélén elhelyezett pokolgép hat polgári személyt ölt meg a déli Uruzgán tartományban – közölte Doszt Mohammad Najab, a tartományi kormányzó szóvivője. Pénteken a déli Kandahár tartományban vesztette életét egy ugyancsak út szélén elhelyezett pokolgép robbanásában egy család hat tagja, Gazni tartományban pedig öt civil halt meg, és öten megsérültek egy másik pokolgép detonációja következtében. Péntek éjjel a főváros, Kabul közelében egy másik pokolgép egy asszonyt és egy gyermeket ölt meg.

A tálibok gyakran telepítenek az utak szélére pokolgépeket az afgán rendőrök és katonák ellen, ám ezek felrobbanva sokszor polgári áldozatokat szednek.