Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kompromisszummal oldották meg az izraeli katonai költségvetés megkurtítását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 14. 13:40

Az izraeli miniszterelnök kompromisszumos megoldást talált a katonai költségvetés megkurtítására, enyhítette a Jair Lapid pénzügyminiszter javasolta megszorítást, de nem a többi tárca, hanem a kormányzati tartalékok terhére – közölte a Jediót Ahronót című napilap internetes portálja, a ynet.

Benjámin Netanjahu május 13-án, hétfőn kompromisszumként a megszorítások mérséklését ígérte a katonáknak, és hogy mégse nőjenek tovább emiatt a lakosság terhei, megígérte, hogy a kieső pénzt könyvelési módszerekkel nem a költségvetésből, hanem a korábbi években felhalmozott állami tartalékokból fedezik.

A megszorítások ügyében vasárnap egész nap ülésezett a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a védelmi miniszter vezetésével a biztonsági kabinet. Ennek dacára nem sikerült érdemben úgy csökkenteniük a védelemre szánt pénzeket, hogy közben ne romoljanak a hadsereg képességei a stratégiai szempontból fontos pontokon – írta a hírportál.

A katonai vezetők vázolták a biztonsági kabinet ülésén az országgal szembeni közvetlen és távlati fenyegetéseket, és az ezek kivédéséhez szükséges összegeket. Ám csak hétfőn, a Netanjahu javasolta kompromisszum után sikerült megegyezniük a pénzügyi tárca képviselőivel.

Az izraeli közszolgálati rádió kommentárja szerint Netanjahu javaslata csak látszatmegoldás, mert bár megpróbálta elkerülni azt, de végső soron a polgári lakosság fizeti meg a katonai kiadások szinten tartását az új költségvetésben is.

A védelmi tárca költségvetésének rendezése után az izraeli kormány hétfőn a teljes 2013-as és 2014-es büdzsét vitatja meg, médiaértesülések szerint Lapidnak meglesz a többsége ennek megszavazásához.