Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári táborok kicsiknek és nagyoknak

Szöveg: Barna Henrietta |  2013. május 14. 14:51

A Honvéd Kulturális Központ idén nyáron öt, különböző tematikájú napközis táborba várja a szórakozni vágyó, kalandra éhes lurkókat. A színes programok között mindenki találhat kedvére valót, de sietni kell a jelentkezéssel, mert a szabad helyek már nagyon fogynak.

1595954136

Az évzáróról kilépő kisdiákoknak szinte azonnal nyári programot kínál a Honvéd Kulturális Központ. Elsőként katonai, színjátszó- és sporttábor, a nyár vége felé pedig szabadidős, valamint tánctábor várja a fiatalok.

„Első, katonai táborunk a tanév után, június 17-én kezdődik és 21-ig tart" – mondta a honvedelem.hu érdeklődésére Csuka Zoltánné, a táborok egyik szervezője. Ez idő alatt a gyerekek betekinthetnek a katonák mindennapjaiba, sőt részesei lehetnek annak. A program során a táborozók látogatást tesznek például az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezrednél, illetve az MH Ludovika Zászlóaljnál. Előbbinél megtekinthetik a különböző hadihajókat, harci gépjárműveket, és hajókáznak is egyet a Dunán, míg a Ludovika-zászlóaljnál különböző izgalmas katonai bemutatók várják a gyerekeket – tudtuk meg.

A táborozók egy rövid időre „kiskatonákká" változnak. A Petőfi Sándor laktanyában, az MH BHD katonáinak közreműködésével reggeli gyakorlaton, kiképzésen és állapotfelmérésen vesznek részt. Számukra különféle csapatbajnokságokat is szerveznek, lövészeten és gránátvetésben mutathatják meg képességeiket. A tábor vége felé körsétát tesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kapuszán, ahol járműbemutató, menetgyakorlat, edzés és missziós előadás vár rájuk.

„Erre a táborra csak a 10 és 14 év kor közötti gyerekek jelentkezhetnek. Fiatalabbak nem, mivel a program nagyon megterhelő lenne számukra" – hangsúlyozta Csuka Zoltánné.

1595954136

Csak egy hétvége telik el és indul az újabb tábor, ám a június 24-28. közötti programon már nem a „hadszíntéren", hanem a színpadon zajlanak az események. A színjátszótáborba olyan, 8-14 éves gyermekeket várnak, akik szeretnék megcsillogtatni színészi képességeiket.

„Színjátszótáborunkban minden a színjátszás körül forog. A gyerekek foglalkozásait igazi szakmabeli, a Kölyökidő című műsor egykori tinisztárja, Kovács Robi vezeti" – mondta a szervező. A gyerekek az itt töltött rövid idő alatt betekintést nyernek a színház és színjátszás rejtelmeibe. Asszociációs feladatok, mozgásszínház, pantomim, játékos beszédtechnikai gyakorlatok, színészmesterség-óra, komplett jelenetek, szerepek megtanulása – vagyis mintha csak egy valódi színitanodába jelentkezett volna a nebuló. A hét folyamán a gyerekek felkészülnek egy előadásra, amelyet a tábor végén be is mutatnak szüleiknek, hozzátartózóiknak.

Akit sem a katonaság, sem a színház nem vonz, annak július elejéig kell várnia, ugyanis ekkor indul az ötnapos sporttábor, ahol garantált a bőség zavara és az izomláz. Egész napos, görkorival, falmászással, kalandparkkal színesített foglalkozások az EXBOX parkban zajlanak majd. A Hajógyári-szigetnél a vízi evezést próbálhatják ki a gyerkőcök, míg a szentendrei MH Altiszti Akadémián tett látogatásukon úszásra, focizásra, akadálypályák használatára lesz lehetőségük.

1595954136

Augusztus 5-9. között a szabadidős tábor várja a gyermekeket. Az öt nap alatt a résztvevők látogatást tesznek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Récsei Center Kölyök Parkjában és a Babilon Centerben. Megnézik a Közlekedési Múzeum tárlatait, a Gyermekvasúton kirándulnak is egyet, eközben erdőismereti foglalkozáson vesznek részt. A hét folyamán könyvtári és kézműves foglalkozás, városligeti játék és mozidélután színesíti a programot.

A nyár utolsó tábora augusztus 12. és 16. között várja a táncos lábú ifjoncokat . A jelentkezők standard és latin-amerikai (szamba, cha-cha-cha, medison, rumba) táncokkal ismerkedhetnek, mesterük a hivatásos társastáncbajnok, Zsolt Kristóf, a Hanami Tánciskola vezetője lesz. A táncok mellett – mintegy levezetésképpen – mozidélutánokat tartanak, ahol természetesen a táncos filmeké a főszerep. A tábor végén, a színjátszótáborhoz hasonlóan, bemutatót tartanak a tábor alatt tanultakból.

1595954137

„A táborokat elsősorban a honvédek gyermekeinek hirdettük meg, azonban május 21. és 31. között a civil vendégek számára is nyitottá fogjuk tenni a jelentkezést – de csak abban az esetben, ha maradnak még szabad helyek. A katonai és sporttáborunk már betelt, a másik háromra azonban még van pár szabad hely" – emelte ki a koordinátor.

További információk a táborokról a Honvéd Kulturális Központ honlapján, illetve a 06-1-433-9012-es telefonszámon.


Fotó: archív