Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kongresszust tartott az Európai Ejtőernyős Szövetség

Szöveg: Varga Dóra |  2015. október 10. 12:06

Az Európai Ejtőernyős Szövetség döntése értelmében a szervezet 2015. évi kongresszusát a soros elnökséget betöltő Francia Nemzeti Ejtőernyős Szövetség (UNP) rendezte meg szeptember 23-27. között Párizsban.

A kongresszuson jelen voltak az UEP tagállamai (Ausztria, Ciprus, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország), Belgium kivételével. Részt vett a Szövetség francia főtitkára, Eric Foulatier nyugalmazott ezredes, valamint az UNP alelnöke Patrice Caille tábornok is.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségét (MEBSZ) dr. Boldizsár Gábor ezredes, elnök; Keresztúri László nyugállományú ezredes, alelnök; Cseklán István alezredes, alelnök; valamint Kása Sándor és Sípos István képviselte.

1596002148

Franciaország és a Francia Nemzeti Ejtőernyős Szövetség fő célkitűzése az ejtőernyősökről kialakult kép erősítése, valamint a bajtársias szellemiség bemutatása, amely egész Európában áthatja az ejtőernyősök gondolkodását, a szabadság, a bátorság és az elkötelezettség mellett.

Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitójára szeptember 23-án az esti órákban került sor a Párizsi Katonai Akadémia udvarán (École Miltaire), katonai részvétellel. Az ünnepségen rövid beszédet követően, katonai zenekar kíséretében felhangzott valamennyi tagállam himnusza.

2015 fő szakmai témája „A tagállamok saját tagszervezeteiben a létszám lehetséges növelése, valamint a fiatal generáció beléptetése" volt.

A kongresszus első napján a delegációk tagjai prezentációk formájában adtak elő és hallgattak meg beszédeket. A következő munkanapon pedig a tagállamok képviselői meglátogatták a Francia Csendőrség Beavatkozó Egységét (GIGN – Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale), amely a rendőrségi különleges egységek közül a legnagyobb létszámmal és a legtöbb képességgel rendelkezik. Az alakulatnál ejtőernyősök is szolgálnak, így a rendvédelem mellett katonai feladatokat is képesek ellátni.

1596002148

A kongresszust látványos és élményekben gazdag program zárta. Az Invalidusok templomában Szent Mihály ünnepe alkalmából szentmisén vettek részt a delegáció tagjai és kísérőik. Szent Mihály arkangyal az ejtőernyősök védőszentje tiszteletére ejtőernyős énekek és imák hangzottak el, valamint elhunyt bajtársakról emlékeztek meg.

Ezt követően a Katonai Akadémia udvarán UEP elismeréseket és kitüntetéseket adtak át a delegáció képviselői részére. Délután a Champs-Élysée-n ejtőernyősök ezrei sorakoztak fel, hogy felvonuljanak Párizs leghíresebb és egyben legszebb sugárútján, amely a Diadalívhez vezet. A felvonulást az ismeretlen katona sírjánál koszorúzás zárta, majd katonai tiszteletadás mellett meggyújtották a sír előtt álló örök lángot.

1596002148

Fotó: a szerző felvételei

Címkékejtőernyő