Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormányzói hivatalra támadtak tálib lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 30. 8:33

Hat, rendőrruhába öltözött tálib lázadó rohanta le május 29-én, szerda hajnalban a kelet-afganisztáni Pandzssir tartomány kormányzói hivatalát.

Először egyikük, aki robbanóanyaggal megpakolt mellényt viselt, felrobbantotta magát a hivatal bejáratánál, majd felfegyverkezett társai hatalmukba kerítették az épületet. A támadók egyórás tűzharcot vívtak rendőrökkel, akiknek sikerült kimenekíteniük az épületből tíz külföldi segélymunkást.

Az összetűzésben mind az öt támadó meghalt, és egy rendőr is életét vesztette. A kormányzói hivatalnál találtak egy robbanóanyaggal megpakolt teherautót, amelyet a lázadók feltehetően fel akartak robbantani.

A tálibok a médiának küldött közleményükben vállalták magukra a támadás elkövetését.

A Kabultól északkeletre fekvő, jobbára tádzsikok lakta Pandzssir tartomány az 1996 és 2001 közötti tálib uralom idején az ellenállás egyik fellegvára volt. Miután megdöntötték az iszlamisták uralmát, Afganisztán egyik legbékésebb térsége lett. A szerdai támadás azt jelzi, hogy a tálibok olyan helyeken is képesek támadások végrehajtására, ahol alig fejtenek ki tevékenységet, és nem élveznek támogatást a helyi lakosságtól.

A múlt pénteken tálib merénylők megtámadták egy nemzetközi kormányközi segélyszervezet kabuli vendégházát. A biztonsági erők több mint négyórás tűzharcban végeztek mind a négy támadóval, de az összetűzésben meghalt egy rendőr és két civil is.