Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel 7 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. július 2. 19:56

Nemzetközi adományozók 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére, az EU és az ENSZ által szervezett, Szíriát és a régiót támogató negyedik videokonferencia keretében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos elmondta: a 6,9 milliárd euró kétéves időszakra vonatkozik. Hozzátette: további 6 milliárd euró könnyített feltételekkel járó kölcsönfelajánlás is érkezett nemzetközi pénzügyi intézményektől. „Nemzetközi közösségként együtt érzünk a szíriaiakkal, nemcsak szavakban, hanem konkrét elköteleződés által is" – hangsúlyozta.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője bejelentette, hogy az Európai Unió 2,3 milliárd eurót ajánl fel a szíriai civil lakosság és a régióba menekültek támogatására. Heiko Maas német külügyminiszter több mint 1,5 milliárd euró támogatást jelentett be, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány még jobban megnehezíti az ott élők sorosát.

Marta Lorenzo, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet közel-keleti részlegének igazgatója kijelentette: a felajánlás összege „egyszerűen nem elégséges" ahhoz, hogy fedezze  az éhezés küszöbén élő szíriaiak és a régióba menekültek legalapvetőbb szükségleteit. „Döbbenetes, hogy a nemzetközi közösségek, a civil szervezetek számtalan figyelmeztetése ellenére sem mérték fel még mindig a helyzet sürgősségét" – fogalmazott.

A lassan már tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 9 milliónak nincs mint ennie. A szíriai lakosság fele munkanélküli.