Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös gyakorlatot kezdett a cseh rendőrség és a hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 1. 13:28

Közös gyakorlatot kezdett szeptember 30-án, szerdán a cseh rendőrség és a hadsereg azzal a céllal, hogy felkészüljenek a migrációs válság kezelésére, elsősorban a határellenőrzések esetleges felújítására, illetve a hadsereg és a rendőrség tevékenységének összehangolására.

Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány közölte, hogy a gyakorlatra a cseh-osztrák határon kerül sor, s ennek keretében néhány közúti határátkelőn ideiglenesen felújítják az ellenőrzéseket. A rendőrfőkapitány azzal számol, hogy a gyakorlat nem fog gondokat okozni a határátkelők forgalmában.

A gyakorlaton 500 rendőr és 300 katona vesz részt. Az első szakaszban négy határátkelőn fogják ellenőrizni az áthaladó autókat, később az ellenőrzések a további átkelőkre, illetve a zöldhatárra is kiterjednek. A gyakorlat időtartamát Tomás Tuhy nem közölte.

A cseh-osztrák határszakasz hossza 464 kilométer és 20 határátkelő működik rajta.
Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter korábban közölte, hogy „a határsávban felmerülő problémákhoz hasonló helyzetek megoldását" szeretné a rendőrség és a hadsereg közösen begyakorolni.

„A hadsereg számos katonája elegendő tapasztalatokkal rendelkezik a külföldi missziókból, ahol gyakran kellett tömegeket megfékezniük. Meggyőződésem, hogy szükség esetén a katonák helytállnak, és hatékony segítséget tudnak nyújtani a rendőrségnek" – vélekedett szintén korábban Josef Becvár cseh vezérkari főnök.

Csehország kívül esik a Nyugat-Európába tartó menekültútvonalakon, ezért eddig súlyosabb problémákkal nem kellett szembenéznie. Prága azonban nem zárja ki, hogy a jövőben Csehországot is nagyobb mértékben érintheti a probléma, ezért szeretne erre felkészülni.