Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd ellenoffenzíva indult Észak-Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 1. 8:36

Ellenoffenzívát indítottak a kurd erők szeptember 30-án, kedden a kora hajnali órákban Észak-Irakban a terület számos települését megszálló szélsőséges Iszlám Állammal (IÁ) szemben – közölték pesmerga (kurd harcos) tisztek az AFP hírügynökséggel.

A hadműveletek három fronton zajlanak, a dzsihadisták kezén lévő Moszul városától északra, Kirkuk olajvárostól délre és a szíriai határnál – tették hozzá. Egy magas rangú kurd tiszt elmondása szerint a pesmergák bevonultak Rabíjába, a Moszultól északra fekvő város központjában harcok folynak. Előzőleg bevettek két falut, asz-Szaúdíját és Mahmúdíját.

Légicsapásoktól támogatva a kurdok támadást intéztek a Moszultól mintegy 60 kilométerre fekvő Zumar város ellen is – tette hozzá a neve elhallgatását kérő tiszt. A légi támogatásról nem mondott többet, de tudható, hogy az iraki légierő naponta hajt végre küldetéseket az országban, míg a dzsihadisták ellen alakult koalíció – elsősorban amerikai és francia – gépei célzott csapásokat mérnek az IÁ állásaira.

A koalíció kedd hajnalban Szíriában is folytatta támadásait a szélsőségesek ellen, két újabb csapást intézve Ain-el-Arab (kurd nevén Kobáni) környékén, miközben az Iszlám Állam erői a török határnál fekvő városnak, Szíria harmadik legnagyobb kurd városának a kapujában állnak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

Az OSDH igazgatója, Rami Abdel kedden arról tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget, hogy több mint 223 halálos áldozata van az egy hete tartó bombázásoknak Szíriában. A legfrissebb adatok szerint az áldozatok közül 211-en voltak a szélsőséges dzsihadista szervezet, az Iszlám Állam (IÁ) tagjai. Rajtuk kívül 22 civil esett áldozatul az Egyesült Államok és szövetségesei által indított légi támadásoknak.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő kedden Bejrútban azt mondta újságíróknak, hogy országa katonai felszereléseket fog szállítani a libanoni hadseregnek a szélsőséges muzulmán erők elleni harcra. Ali Sámháni, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács igazgatója közölte, hogy ennek részleteit a libanoni védelmi miniszter közelgő teheráni látogatása során jelentik majd be.

A libanoni hadsereg két hónapja vív harcot muzulmán fegyveresekkel a Szíriával közös határ térségében.