Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lángok csaptak fel a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 24. 14:52

Tűz keletkezett március 23-án, hétfőn a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet északi felén, majd átterjedt a déli területre is – közölte a szöuli sajtó.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség és YTN tévé beszámolója szerint a tűz elérte a katonai demarkációs vonal dél-koreai részén lévő egyik megfigyelőpontot a Tora hegyen. A helyszínre ötven tűzoltót, valamint három, a feladatra speciálisan kialakított helikoptert vezényeltek.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a lángok helyi idő szerint 11 órakor csaptak fel mintegy 600 méterrel északra a demilitarizált övezettől. A térséget szürke füstfelhő lepte el, a tűz a heves szélben gyorsan tovaterjedt. Öt órával később érték el a lángok a torai megfigyelőpontot is.

Egyelőre nem tudni, mitől keletkezett a tűz. A dél-koreai hatóságok korlátozták a forgalmat az átkelőhely környékén, amelyen keresztül haladnak át rendszeresen a szomszédos (észak-koreai) keszongi ipari parkban dolgozó dél-koreaiak.

A két Korea közötti 1950-1953-as háborút nem békeszerződés, hanem csak fegyverszüneti megállapodás zárta le, aminek következtében a Koreai-félsziget két része jogilag máig háborúban áll egymással. A két országrészt az amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság által annak idején – Észak-Korea beleegyezése nélkül – kijelölt demarkációs vonal választja ketté, jelenleg gyakorlatilag az a két ország határa. Észak-Korea rendre azt hangoztatja, hogy a demarkációs vonalnak a jelenleginél délebbre kellene húzódnia.