Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: Kijev támadásra készül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 18. 15:26

Oroszországot aggasztják az utóbbi napok fejleményei Kelet-Ukrajnában, mert úgy tűnik, hogy Kijev további harci cselekményekre készül – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov azt mondta, hogy Oroszországot valóban aggasztja az, ami a minszki megállapodás februári aláírása óta Kelet-Ukrajnában történik. Külügyminiszter közölte: naponta beszél John Kerry amerikai és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel a kelet-ukrajnai helyzetről, és Franciaországot is – mint a megállapodást szavatoló országot – tájékoztatják a fejleményekről. A „normandiai négyek" – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – kérésének eleget téve a délkelet-ukrajnai konfliktusban érintett szakadárok és Kijev képviselői több tárgyalást is folytattak arról, hogy létrehozzanak egy demilitarizált övezetet Sirokine településnél, és 15 kilométerre visszavonják a frontvonaltól a 100 milliméternél kisebb kaliberű fegyvereket. Az orosz külügyminiszter szerint azonban mindeddig nem sikerült megállapodniuk a szemben álló feleknek, mert Kijev megváltoztatta az álláspontját.

A kontaktcsoport ukrán képviselője a legutóbbi, augusztus eleji minszki találkozón sem írta alá megállapodást a front mentén húzódó 30 kilométer széles ütközőzónából való fegyverkivonásról. Szergej Lavrov szerint a szakadárok „jó szándékuk jeléül" kivonták egységeiket és az ott telepített fegyvereiket Sirokinéből, és arra számítottak, hogy Kijev viszonozza a gesztust, ez azonban nem történt meg. Hozzátette: bár az Azov önkéntes zászlóalj elhagyta a települést, az ukrán reguláris hadsereg egységei megjelentek ott. A külügyminiszter szerint az utóbbi napok fejleményei ukrán részről így további harci cselekmények előkészületeire utalnak. A politikus emellett reményét fejezte ki, hogy a kontaktcsoport jövő héten esedékes találkozója hozzájárul a Kijev, illetve Luhanszk és Doneck közötti párbeszéd létrejöttéhez. Szerinte Kijev állandóan megpróbálja elkerülni ezt, vagy saját álláspontját próbálja ráerőltetni a két szakadár „fővárosra", pedig a közvetlen párbeszéd lenne „az összes Minszkben aláírt megállapodás lényege. E nélkül természetesen nem fogunk tudni előrelépni" – jelentette ki.