Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonják Törökországból az amerikai Patriotokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 18. 14:04

Az Egyesült Államok visszavonja a Törökország déli határához telepített Patriot rakétaelhárító ütegeit a Szíria irányából várható fenyegetés újraértékelése után – derült ki egy amerikai–török közös közleményből.


A NATO-partner törökországi német Patriot rakétavédelmi rendszer kapcsán hasonló bejelentést tett a hét végén Berlinben Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is.

Az Egyesült Államok, Németország és Hollandia 2013 elején, Ankara kérésére telepített Patriot-rakétákat Törökországba az Active Fence (Aktív Kerítés) kódnevű NATO-küldetés keretében. A hollandok idén januárban befejezték küldetésüket, helyüket a spanyolok vették át.

Ankara a több mint négy éve tartó, véres szíriai polgárháború eszkalálódásának hatására fordult szövetségeseihez segítségért.

Az amerikai–török közlemény szerint az Egyesült Államok szükség esetén kész egy héten belül visszatelepíteni a Patriot-egységeket Törökországba.

A rakéták kivonását néhány héttel azután jelentették be, hogy Törökország megnyitotta incirliki légi támaszpontját az amerikai harci gépek előtt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hadállásai elleni támadásokhoz.

A Pentagon Gaziantepből októberig két Patriot-üteget von ki, az azokat kiszolgáló, mintegy 320 tagú személyzettel együtt.

A német és az amerikai intézkedés oka, hogy Törökország területét inkább az IÁ fenyegeti, mint a szíriai kormány hadserege. A spanyol üteg továbbra is Adanában marad.