Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadók robbantottak két energiaipari létesítménynél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 1. 10:50

Lázadók megtámadtak két energiaipari létesítményt július 31-én, vasárnap Észak-Irakban, megöltek legalább négy alkalmazottat, és végrehajtottak több robbantást – közölték biztonsági források.

Az első támadás egy földgázsűrítő állomáson történt Kirkuk várostól 15 kilométerrel északkeletre. Négy lázadó kézigránátokkal berobbantotta a létesítmény ajtaját. Két őr súlyosan megsebesült. Majd agyonlőttek négy alkalmazottat az irányítóteremben, és robbanószereket helyeztek el az állomás különböző pontjain, ezek közül öt töltet felrobbant. Egy iraki terroristaellenes alakulat azonban megrohamozta a létesítményt, visszavette az ellenőrzést felette, és kiszabadította azt a 15 alkalmazottat, aki elbújt egy helyiségben. A támadók elmenekültek.

Elképzelhető, hogy ugyanezek a lázadók támadták meg a másik energiaipari létesítményt, a földgázsűrítőtől 25 kilométerrel északra lévő Bai Haszan olajterminált – közölték a biztonsági források. A támadók itt is kézigránátok felrobbantása révén hatoltak be, majd felrobbantottak egy olajtartályt. A biztonsági erők felvették velük a harcot, de ennek eredményéről még nincs információ.

A CNN vasárnap közölte az Amaq hírügynökségre hivatkozva, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet közleményében vállalta a felelősséget a támadásért.