Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lecsapott a lázadók állásaira az iraki légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 19:48

Az iraki haderő légitámadásokat hajtott végre a részben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat hatalmába került nyugat-iraki Anbár tartományban, a csapásokban legalább ötven lázadó életét vesztette – közölte január 22-én, szerdán a védelmi minisztérium.

A hadsereg „pontos értesüléseket kapott, amelyek alapján kemény és hatékony csapásokat mérhetett a felkelők csoportosulásaira kedden Anbár tartományban, megölve több mint ötven terroristát" – olvasható a tárca által kiadott sajtóközleményben.

Az áldozatok között számos, a környező arab országokból érkezett szélsőséges harcos volt. A légierő jelentős mennyiségű lőszert megsemmisített.

Ez volt a hadsereg legutóbbi művelete azon szunnita lázadócsoportok ellen, amelyek az utóbbi hetekben elfoglalták a tartomány jelentős részét.

Az al-Kaida-szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet a hónap elején fészkelte be magát a tartomány székhelyébe, Ramádiba és az attól keletre fekvő Fallúdzsába, kihasználva a biztonsági erők és helyi szunnita törzsi fegyveresek közti összecsapások nyomán kialakult káoszt.

Az ILIÁ fegyveresei bevezették az iszlám jogot az általuk ellenőrzött területeken.

Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a felkelők szigorú szabályokat írtak elő néhány kerületben. Például megtiltották a nőknek, hogy piacra járjanak, a férfiaknak pedig azt, hogy nyugati ruhákat hordjanak, és levágják a szakállukat.