Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább 15-en meghaltak Kamerunban a Boko Haram támadásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 29. 13:44

Legalább 15-en meghaltak Kamerun északi részén a Boko Haram nevű nigériai terrorszervezetnek tulajdonított támadásban – közölték július 28-án, hétfőn biztonsági források.

A Boko Haram vasárnap a nigériai határhoz közel fekvő Kolofata városában emellett még elrabolt legalább tucatnyi embert, köztük az egyik kameruni miniszterelnök-helyettes feleségét és egy helyi vallási vezetőt családjával együtt.

Az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás elmondta, hogy a halálos áldozatok között van két rendőr, és a kameruni hadsereg elitegységének, a gyorsreagálású zászlóaljnak (BIR) egyik katonája is.

Issa Tchiroma Bakary kormányszóvivő vasárnap este az állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a támadók több mint kétszázan lehettek. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nem tudnak teljes körű tájékoztatást adni a történtekről. Az állami tévé egyik riportere a támadással kapcsolatban azt mondta: az ország „sokkos állapotban van", míg egy másik újságíró arról beszélt, hogy a rajtaütés során „elevenen égették meg" az embereket a szélsőségesek.

Kamerun legészakibb részén rendkívül feszült a helyzet azóta, hogy a Boko Haram megsokszorozta a térségben a katonák és civilek elleni támadásait. Péntek óta már háromszor törtek be a nigériai terrorszervezet emberei kameruni területre.

Kamerun a nyugat-afrikai régió több más országához hasonlóan az utóbbi időben nemzetközi nyomásra fokozta küzdelmét az elsősorban Nigériában aktív Boko Haram ellen, amely április közepén világszerte hatalmas felháborodást váltott ki azzal, hogy elrabolt több mint kétszáz diáklányt. A terrorszervezet már régóta egyfajta menedékként tekint a Nigériával határos észak-kameruni térségre.

Hétfőn legalább hárman meghaltak és heten megsebesültek Észak-Nigéria legnagyobb városában, Kanóban, amikor egy női öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy benzinkúton – közölte egy katonai forrás. Ez 24 óra leforgása alatt már a harmadik pokolgépes merénylet volt a nagyvárosban. Vasárnap egy templom elleni támadásban öten vesztették életüket, és ugyanezen a napon szintén egy nő felrobbantotta magát egy egyetem közelében, megsebesítve öt rendőrt. Egyelőre senki nem vállalta magára a támadást, de az első számú gyanúsított valószínűleg a Boko Haram lesz.

A szervezet iszlám állam létrehozásáért küzd Nigéria északi részén. Múlt szerdán mintegy 80 ember vesztette életét egy kettős robbantásban, amelyet az ország északnyugati részén található Kadunában hajtottak végre gyaníthatóan a szélsőséges iszlamista szervezet harcosai.