Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tragikus évforduló

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. július 29. 14:51

A harcokban elesett katonák és a civil áldozatok emléke előtt tisztelegtek az első világháború kirobbanásának századik évfordulóján, július 28-án, hétfőn, Kalocsán.

1595976323

Félárbócra eresztették a magyar zászlót az első világháború kitörésének századik évfordulóján a kalocsai Szentháromság téren, a Magyar hősök emlékművénél, ahol a helyőrség katonái és a város polgárai a csatákban elesett hősök, a világégés áldozatainak emléke előtt hajtottak fejet.

1595976323

A tragikus évfordulón megjelentek először a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület Klubszínpada művészeinek irodalmi műsorát hallgathatták meg, majd dr. Kovács György nyugállományú ezredes a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója elnöke idézte fel a „nagy háború" előzményeit, lefolyását és a békeszerződés, a világ újrafelosztásának a következményeit.

1595976324

A megemlékezés résztvevői ezt követően megkoszorúzták a város első világháborús emlékművét. Az MH Anyagellátó Raktárbázis képviseletében Rózsa Géza őrnagy és Matos Ferenc zászlós, a város önkormányzata nevében Török Ferenc polgármester, a honvédséghez kötődő civil szervezetek felkérésére pedig Veréb István és Kű János helyezték el az emlékezés, a tisztelet és a gyász virágait.

1595976324

Fotó: a szerző felvételei