Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtt egy izraeli katonát egy libanoni mesterlövész

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 16. 20:20

Lelőtt egy izraeli katonát december 15-én, vasárnap egy libanoni mesterlövész a két ország határán, egy általában nyugalmas területen. Az ENSZ helyi békefenntartó kontingense (UNIFIL) közölte: a felek bevonásával megpróbálja megakadályozni, hogy az incidens súlyosabbá váljon.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az izraeli katona egy katonai járműben utazott Ros-Hanikra határátkelőhely közelében, amikor a libanoni hadsereg egyik mesterlövésze eltalálta. Izrael panaszt tett a Libanon déli részén állomásozó ENSZ-erőnél, és megerősítette saját hadserege készültségét a libanoni határ mentén – közölte Peter Lerner szóvivő. „Nem tűrünk el semmiféle agressziót Izrael Állammal szemben, és fenntartjuk magunknak a jogot az önvédelemre azokkal szemben, akik megtámadják Izraelt vagy állampolgárait" – közölte.

Meg nem nevezett libanoni források közölték a Reuters hírügynökség szerint, hogy miután a libanoni katona lőtt, elvesztették vele a kapcsolatot.

Az UNIFIL pedig azt közölte, hogy értesítették „egy súlyos incidensről". „Most próbáljuk kideríteni, hogy mi történt. Az UNIFIL parancsnoka felvette a kapcsolatot az izraeli és a libanoni hadsereg illetékeseivel, és arra kérte őket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet" – mondta Andrea Tenenti szóvivő, hozzátéve, hogy szemmel láthatóan mindkét fél együttműködik a békefenntartókkal.

CímkékUNIFIL