Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtt orosz vadászgép – Putyin súlyos következményekről beszél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 24. 16:36

Lelőtt egy orosz vadászbombázót a török légierő a török-szír határnál november 24-én, kedden.

A török hadsereg – állítása szerint azért tüzelt, mert a vadászgép megsértette Törökország légterét. A török hadsereg illetékesei azt is közölték, hogy mielőtt lelőtték a gépet, figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből. Oroszország viszont ezt cáfolja: a védelmi minisztérium közlése szerint a Szu-24-es Szíria felett repült, amikor a török harci gépek rálőttek. A lelőtt orosz vadászbombázó mindkét katapultáló pilótáját lelőtték még a levegőben szíriai türkmén fegyveresek – közölte kedden a felkelők parancsnokhelyettese.

1596004536

Az orosz repülőgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával – közölte keddi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült – mondta kedden Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Helytelen volna most bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni addig, amíg nem rendelkezünk az összes információval" – mondta újságíróknak az orosz elnök szóvivője, a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos kérdésre reagálva.


Putyin: Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói

Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban.
Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói – vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök. Közölte, hogy a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával.
Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre.

1596004537

Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba. Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.

A török vezérkar nyilvánosságra hozta a repülési adatokat

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta kedden a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz harci gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek.
Ezek szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen – a török határtól 11,5 kilométerre – csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez.

1596004537

A török vezérkar egy térképen tüntette fel, hogy merre repült a gép. A térképet a Törökország moszkvai nagykövetsége átadta a TASZSZ hírügynökségnek is.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…