Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemond a cseh védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 28. 21:37

Távozik a cseh kormányból Alexandr Vondra védelmi miniszter: november 28-ai, szerdai prágai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy december 7-én lemond tisztségéről.

Döntését azzal indokolta, hogy elveszítette választói bizalmát, mert az októberi részleges szenátusi választáson nem sikerült megvédenie szenátori mandátumát. Petr Necas cseh miniszterelnök közölte, hogy a lemondást elfogadja. Arról, hogy ki lesz Vondra utódja, a következő napokban születik döntés.

Vondra, aki novemberben a Polgári Demokratikus Párt alelnöki tisztségét is elveszítette, már hosszabb ideje az ellenzék és a sajtó bírálatainak a célpontja. Az ellenzék szerint Vondra a felelős azért, hogy a cseh európai uniós elnökség idején – 2009 első felében – a Promopro cég több mint 600 millió koronás megrendelést kapott a kormánytól, holott az általa biztosított audiovizuális szolgáltatások értéke nem érte el a 300 millió koronát sem. Vondra akkor a Mirek Topolánek vezette kormány uniós ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese volt. A rendőrség az ügyben eddig 12 személy ellen emelt vádat, Vondra nincs közöttük.

Az utóbbi időben pedig azért bírálják a távozni készülő védelmi minisztert, mert nem sikerült megoldania a cseh légvédelem jövőjét.

Petr Necas 2010 augusztusában hivatalba lépett, eredetileg 15 tagú kormányában ez a tizedik személyi változás. A miniszterelnök a szerdai sajtótájékoztatón nem zárta ki, hogy a kabinetben esetleg további személycserék is lehetnek.